V Maroku je kolem 200 Čechů. Asociace zřídila kvůli zemětřesení krizový štáb

I když většina Čechů v Maroku nebyla v místě nejsilnějších otřesů, řada z nich prožila noc plnou strachu. Jako například paní Eva s panem Martinem. Od epicentra jsou zhruba 100 kilometrů.

"Nás to probudilo. Já jsem si nejdřív myslel, že přijel nějaký vlak. Vyběhl jsem na balkón a hned mi došlo, že je to zemětřesení. Všichni jsme skončili venku, stejně jako celá vesnice. Nám tady popadaly obrazy, třepaly se skleničky, vitráže, okna. Takže to bylo znatelné. Já takhle silné zemětřesení nikdy nezažil," popsal své pocity pan Martin.

[chooze:article;value:521569]

Větší škody se oblasti podle Martina vyhnuly i díky tomu, že po předchozích zemětřeseních jsou tam budovy vystavěny otřesuvzdorně. Dramatická ale byla noc i pro některé Čechy v od epicentra zhruba 200 kilometrů vzdáleném Agádíru. "Měli jsme evakuované čtyři klienty z preventivních důvodů, protože bydleli v hotelu, který je výškovou budovou. Máme dva klienty, kteří se vrací o týden dřív," sdělila mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Lucie Bukovanská.

Klientům, kteří měli v sobotu do Agádíru zamířit, Blue Style nabídl možnost bezplatné změny zájezdu nebo storno. Využil jí ale prý jen zlomek zákazníků. Cestovky, které klienty vozí do vzdálenějších oblastí od epicentra, takovou možnost klientům nenabízí. "Všichni, kteří teď v Maroku jsou, jsou ubytovaní v letoviscích více než 900 kilometrů vzdálených," sdělil mluvčí Fisheru Jan Bezděk.

Lidé, kteří se rozhodnou ze země odcestovat, mohou ale čekat komplikace. "Vyprodávají se rychle letenky do Evropy. Mizí ta místa v těch letadlech," informovala mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Aktuálně je v Maroku kolem 200 Čechů. "125 Čechů je tam s organizovanou cestovní kanceláří. Zbylí jsou tam samostatně," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

[chooze:article;value:521597]

Pokud někdo má naplánovanou dovolenou, měl by ji zvážit. "Já bych klienty rozdělil na dvě části. Ti, kteří chtěli putovat na poznávací zájezd, tak bych doporučil vyjednávat o přeložení termínu s cestovní kanceláří. Nevíme, jak centrum Marrákeše vypadá. Pokud jede někdo k moři, tak si myslím, že bude v bezpečí," dodal Papež.

Do Maroka v sobotu večer letí dva čeští hasiči, v příštích dnech by pak do země mohl vyrazit celý USAR tým, který je cvičený na záchranné akce právě v takovýchto případech a špatně přístupných lokalitách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.