V okolí Plzně je zoufale málo pediatrů. Končí kvůli tomu oblíbená porodnice

Kvůli nedostatku personálu byla stodská porodnice uzavřená už od začátku letních prázdnin. Tehdy se ještě věřilo, že je to jen dočasné řešení. Ve čtvrtek ale představenstvo Nemocnic Plzeňského kraje (NPK) rozhodlo o definitivním ukončení provozu.

Hlavním důvodem pro ukončení provozu, jak NPK uvedlo, je nedostatek pediatrů. "Vzhledem k historii, tisícům spokojených rodiček a vzhledem k současné podpoře veřejnosti i zaměstnanců je mi tohoto rozhodnutí moc líto. Bez dětských lékařů a bez zajištění adekvátní péče o novorozence porodnici zkrátka provozovat nelze,“ řekl ředitel Stodské nemocnice Daniel Hajšman.

NPK se pediatry snažila shánět celé léto, doplnit zdravotní personál se ale nepodařilo. "Rodičkám ze spádové oblasti Stodské nemocnice se prakticky nezhorší dostupnost porodnických služeb. Z okolí Stoda jsou totiž v dojezdové vzdálenosti do 30 minut porodnice v Plzni nebo v Domažlicích. Všechny mají navíc dostatečné kapacity pro to, aby porody ze Stoda převzaly," uvedla skupina ve vyjádření.

Porodnice v Plzeňském kraji. Černě vyznačená ve Stodu končí, červeně vyznačené fungují dál:

​Slíbila také, že všem zdravotníkům z novorozeneckého oddělení a porodnice bude nabídnuta práce na jiném pracovišti dle kvalifikace, popřípadě i rekvalifikace s novou specializací. Ačkoliv porodnice končí, gynekologická péče zůstane zachovaná v plném rozsahu.

Za zachování porodnice ve Stodu vznikla i petice, pod kterou se podepsalo deset tisíc lidí a kterou organizátoři předali na krajském úřadě. Další petice lze nalézt online, například ta na portálu petice.cz má téměř tisíc podpisů.

[chooze:article;value:498890]

​"Petici jsem podepisovala také, ale budu doufat, že porodnici ve Stodě nezruší a znova jí otevřou, byla by to fakt obrovská škoda. Chápu, že jim chybí personál, že mají malou kapacitu lékařů, ale doufat budu," napsala ještě začátkem léta paní Michaela pod komentář Stodské nemocnice na facebooku, ve kterém oznámila tehdy ještě dočasné uzavření porodnice.

V Plzeňském kraji tak zůstanou čtyři porodnice. Dvě v Plzni, kde se za loňský rok narodilo celkem asi 3 800 dětí, klatovská porodnice s asi 700 porody a domažlická porodnice s asi 400 porody. Ve Stodu se loni narodilo asi 360 dětí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.