V Ostravě nevědí, kdo bude primátorem. Strany se nedokážou dohodnout

Vyjednávání mezi hnutím ANO a uskupením SPOLU se zadrhla. Jasno nepřinesla ani nedělní schůzka, na které se v podvečer sešly vyjednávací týmy obou seskupení.

Podle kandidátky na primátorku Ostravy Hany Tichánkové (ANO) chtělo její hnutí jako nejsilnější klub funkci primátora. Jenže to je pro ODS údajně nepřijatelné.

ANO proto přišlo podle Hany Tichánkové s variantou, že se vzdá funkce primátora výměnou za většinu v 11členné radě města. Lídr uskupení SPOLU Jan Dohnal (ODS) po schůzce potvrdil, že vyjednavači zatím nedospěli k žádnému kompromisu.

[chooze:article;value:501043]

Vše si podle něj chtějí ještě rozmyslet. Další kroky chtějí oznámit po jednání, které by mělo proběhnout v pondělí večer. Otevřeni jsou i jednání o koalici s dalšími stranami. Stejný názor jako SPOLU má i ostravské hnutí ANO.

Krizi v ostravském ANO odstartovala veřejná podpora Petra Pavla při prezidentských volbách. Pavla podpořil současný primátor Tomáš Macura (nestr.) a hejtman Ivo Vondrák (nestr.). Oba za to zkritizovaly špičky hnutí. Vzápětí Macura i Vondrák odešli z hnutí ANO.

Zatímco hejtman díky podpoře klubu krajských zastupitelů situaci ustál, Macuru a jeho náměstkyni Zuzanu Bajgarovou ostravští zastupitelé ANO z klubu vyloučili. Po nich klub postupně opustilo dalších šest lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.