V Praze jsou zakázané ohňostroje, na opatření budou dohlížet stovky policistů

Ohňostrojů a dělobuchů bylo loni v centru Prahy slyšet na silvestra bezpočet, a to i přes posílené hlídky a přísný zákaz odpalování pyrotechniky. Regulovat ohňostroje jinak než vyhláškou je ale téměř nemožné.

"Vymahatelnost tohoto je poměrně rozporuplná a velmi obtížná, záleží na tom, jak se každý občan k této výzvě postaví," říká výkonná ředitelka Svazu měst a obcí České republiky Radka Vladyková.

"V souvislosti s děním v posledních dnech jsme si vědomi, že může dojít k navýšení volání na tísňovou linku, a to v souvislosti s použitím pyrotechniky a podezřením na střelbu. Tato volání nepodceníme a budeme na ně reagovat," sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Na bezpečnostních opatřeních se v hlavním městě bude podílet i městské policie. "Budeme se aktivně zabývat dodržování vyhlášky. Jak to bude v Praze vypadat, nelze předjímat. Celkově se na opatřeních bude účastnit více než 320 strážníků včetně psovodů nebo říční policie," upřesnila mluvčí pražské policie Irena Seifertová.

[chooze:article;value:534914]

Zakázané zóny v Praze můžete vidět na mapě. Pyrotechniku nesmíte odpalovat v památkové zóně, na vodních tocích, u zdravotních zařízení a řadě dalších míst. Pouštět nesmíte ani takzvané lampiony štěstí.​

Opatření platí také ve Zlíně. Pokud chcete odpalovat pyrotechniku ve městě, musíte stát maximálně 10 metrů od jakékoliv budovy, a to je jen jedna z podmínek rozsáhlé vyhlášky. 

"Můžete odpalovat pyrotechniku jen na určitých místech, například zcela vyloučeno je odpalovat poblíž zoo, dětských hřišť nebo nemocnic," objasnila advokátka Jaroslava Martincová. 

Za porušení vyhlášky hrozí poměrně vysoké pokuty, a to na místě do 10 tisíc korun, ve správním řízení až desetinásobek. 

[chooze:article;value:534899]

​Ne všechna města ale amatérské ohňostroje a petardy na silvestra a Nový rok zakazují. Například v Českých Budějovicích je kromě historické části města v tyto dny výjimka.

"Budeme reagovat pouze na výzvu, kdy by došlo k porušení veřejného klidu a pořádku, případně škodě, která byla způsobena na veřejném nebo soukromém majetku," uvedl mluvčí jihočeské police Milan Bajcura.

Řada lidí je ale proti použití pyrotechniky v poslední den roku. "Určitě ne, můj kolega umřel v Klánovickém lese," řekl jeden z dotázaných televizi Nova. "Nepodporuju letošní petard," připojil se další.

Právě neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou způsobí podle hasičů drtivou většinu silvestrovských požárů. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.