V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil Ivan Korčok

Vítěz prvního kola ve svém volebním štábu poděkoval občanům Slovenska za jejich podporu. Stejně tak poděkoval také politickým stranám, které mu jako nezávislému kandidátovi vyjádřily podporu. Vděk vyjádřil i svému týmu, dobrovolníkům a všem, kteří pracovali na tom, aby volby proběhly v klidu a v souladu se zákonem.

Výsledek prvního kola podle jeho slov skončil povzbudivě. "Stojím nohama pevně na zemi. Všichni víme, že ve druhém kole musíme udělat více, abychom uspěli a zvítězili. Musíme více oslovit voliče napříč politickým spektrem," řekl Korčok. Poznamenal, že přemýšlí, co ještě může udělat a dodal, že mnoho občanů se současnou vládou nesouhlasí. Suverénně nejvíce hlasů získal v Bratislavském kraji.

"V politice jsem dvacet let, ješitnost není zrovna moje hlavní stránka, se kterou bych žil," řekl Pellegrini. Před druhým kolem hodlá hovořit s kandidáty, kteří v prvním kole neuspěli. "Určitě mezi námi dojde k nějakému kontaktu," řekl předseda Hlasu. "Budu ale muset respektovat jejich rozhodnutí, jak se postaví k druhému kolu voleb," dodal.

[chooze:article;value:545295]

Slováci považují volbu hlavy státu za mimořádně důležitou. Robert Fico po návratu do premiérského křesla pomalu obrací politické kormidlo na Východ a nadcházející prezidentské volby jsou bojem o další významnou figuru slovenské politiky.  "Naše země potřebuje politiku zaměřenou na všechny strany. Potřebujeme silné Slovensko," myslí si Bratislavané.

V prvním kole měli občané Slovenska na výběr ze dvou expremiérů, dvou exministrů, dvou diplomatů, dvou předsedů stran a jednoho bývalého policisty. Kompletní výčet slovenské kandidátky "Je to důležitá volba pro naše západní ukotvení, rozhoduje se o směřování země," řekli v anketě obyvatelé hlavního města Bratislavy.

Podobně jako v Česku i na Slovensku lákají volby hlavy státu mimořádně kontroverzní postavy. V prezidentském paláci by rád úřadoval například muž s mečem, bývalý policista  Milan Náhlik. "Tato půda bola nasáklá i krví udatných Slováků," lákal voliče.

​Exministr spravedlnosti a expředseda Nejvyššího soudu SR Štefan Harabin zase vstoupil do prezidentského kolbiště s myšlenkou, že Slovensko ohrožují satanisti. "Je to organizovaný zločin progresivně liberálních satanistů, kteří chtějí rozkrást Slovensko," tvrdil v předvolebním videu.

​Do voleb se přihlásil také odsouzený extremista Marian Kotleba, který otevřeně uctívá představitele fašistického Slovenského státu. "Tato vláda by mala jít před soud za genocidu vlastního obyvatelstva," řekl Kotleba a jeho nejbližší spolupracovníci. 

Na startovním roštu nechybí ani expremiér Igor Matovič – muž, který i Čechům ukázal, jak se vede kontaktní kampaň, když se popral se současným ministrem Robertem Kaliňákem. Během kampaně se boje o prezidentské křeslo vzdali dva kandidáti, a to Andrej Danko a Róbert Švec, oba ve prospěch Štefana Harabina.

Podle politologů bude druhé kolo voleb, které je vyhlášené na 6. dubna, střetem dvou odlišných světů. Zatímco Pellegrini umožnil Ficovi návrat k moci, Korčok je jeho liberální protipól.

Kandidáti na prezidenta Slovenska. Kdo je kdo v boji o post hlavy státu (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.