V Řecku drtivě zvítězila strana premiéra. Očekávají se ale další volby

Podle předběžných výsledků má Nová demokracie na levicovou Syrizu pohodlný náskok. Nejsilnější opoziční strana totiž získala 20,1 procenta hlasů, uvedla agentura AP. Podle odhadu tamního ministerstva vnitra získá jen 71 křesel v 300členém parlamentu. Premiérova strana jich má získat s 41 procenty 146.

Vše ale nasvědčuje tomu, že si Řekové volby zopakují, upozornil web Greek Reporter. Nová demokracie ani Syriza totiž v novém parlamentu nebudou mít většinu. Vítěz tak má na sjednání koalice s menšími stranami tři dny. Pokud ji nesestaví, je na řadě druhý v pořadí, což je v tomto případě Syriza. Ani u té to ale nevypadá, že by pro svou vládu s těmito výsledky našla v parlamentu většinu.

Po příštích volbách by navíc vzhledem k změně systému vítězná strana dostala bonus až 50 křesel navíc, díky kterému by pravděpodobně nepotřebovala tvořit koalici.

"Výsledky voleb jsou jasné. Ukazují, že Nová demokracie má od lidu souhlas vládnout silně a samostatně," prohlásil premiér během sčítání. Změny, které podle něj země potřebuje, dokáže dle jeho názoru přinést jen silná vláda. Tím podle expertů naznačil, že bude chtít další volby.

[chooze:article;value:504259]

Kromě premiérovy pravicové strany a levicové Syrizy se do parlamentu podle podle prvních výsledků dostali také socialisté z PASOK 11,82 procenta hlasů, komunisté se 7,09 procenta a pravicoví konzervativci ze strany Nezávislí Řekové s 4,5 procenta.  Pro vstup do parlamentu je potřeba získat nejméně tři procenta.

Po vyhlášení výsledků exit pollu a následně průběžných výsledků byla mezi voliči vládní Nové demokracie znatelná radost, upozornila stanice Al-Džazíra. Šéf Syrizy Aléxis Tsipras se vydal do štábu a slíbil, že okomentuje až oficiální výsledky, podle tamních médií při sčítání zavolal premiérovi, aby mu pogratuloval.

Další volby by se v Řecku konaly v červenci, tedy zrovna v období, kdy se do země vydává velké množství českých turistů. 

V Turecku volí prezidenta. Porážka Erdogana by byla ránou pro Kreml:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.