V Řecku našli už pět mrtvých zmizelých turistů. Všichni měli udělat stejnou chybu

[chooze:gallery;value:36298]

​Nejméně osm turistů záhadně zmizelo za uplynulé dva týdny v Řecku. Zmizení se soustředila především na ostrovech, které turisté často vyhledávají. Pět z nich už záchranáři našli bez známek života. Mezi nimi byl i britský moderátor Michael Mosley, kterému se stala osudnou dovolená na ostrově Symi. 

Dalšími oběťmi byli 55letý Američan, jehož tělo našla turistka na pláži na ostrově Mathraki nedaleko Korfu, a 74letý muž z Nizozemska, který zahynul na ostrově Samos. Dva turisté pak zemřeli na Krétě, píše portál Independent.

Záchranáři stále pátrají po dvou postarších ženách z Francie na ostrově Sikinos a 59letém Američanovi, který nedorazil za svým kamarádem na ostrově Amorgos. Všechny tyto případy mají mít shodnou příčinu.

[chooze:article;value:560496]

V Řecku totiž v posledních dnech panují extrémně vysoké teploty, které místy přesahují i hranici 40 stupňů Celsia. Pohřešovaní turisté, většinou v pokročilejším věku, ale i tak v tomto počasí vyrazili na výlet. Vycházky je navíc zavedly do vnitrozemí, které je u ostrovů jako Sikinos často zřídka obydlené.

I když není příčina smrti nalezených turistů ještě zcela přesně objasněna, řecké úřady varují lidi, aby se nepouštěli do výletů v riskantním počasí. "Je to zcela jasný vzorec. Všichni šli na výlet ve vysokých teplotách," řekl podle agentury Reuters mluvčí řecké policie Petros Vassilakis.

Nebezpečí pro mozek

Největší nebezpečí přestavují silná vedra pro lidský mozek, který řídí regulaci tělesné teploty. Kvůli tomu je však na vysoké teploty velmi citlivý. "Horko může snížit přísun krve do mozku, což je často spojeno s malátností a únavou. Mozek potřebuje velké množství energie, kterou získává z krve," vysvětlil pro portál CNN biochemik Damian Bailey.

Kvůli tomu může vedro zhoršit schopnosti mozku. Lidé, kteří utrpěli v horku úžeh či úpal, mají problémy s poznáváním svého okolí nebo s rozhodováním. Velmi snadno tak zabloudí, což v horkém středomořském počasí představuje smrtelné nebezpečí.

[chooze:article;value:560622]

Obzvlášť zranitelní jsou starší lidé, kteří tvoří většinu ztracených turistů. V ohrožení jsou ale i těhotné ženy a malé děti, které jsou k náchylným teplotám obzvlášť citlivé. To ale neznamená, že dospělí a zdraví lidé jsou v bezpečí.

Stovky mrtvých na Arabském poloostrově

Spalující vedra mají na svědomí mnoho životů i mimo Evropu. V těchto týdnech putují muslimové na pouť do svého svatého města Mekky. Ta se nachází v poušti na Arabském poloostrově, kde panují i teploty přes padesát stupňů a vyžádaly si už několik stovek obětí. Podle portálu Guardian na přehřátí zahynulo už 550 poutníků, přičemž většina z nich pocházela z Egypta.

Ke zmírnění dopadů vysokých teplot doporučují lékaři nosit volné a lehké oblečení, časté doplňování tekutin a především zdržování se výletů uprostřed dne, kdy jsou teploty nejvyšší. Stejně tak doporučují sdílení své pozice skrze sledovací aplikace, aby někdo neustále věděl, kde se nacházíte, a mohl včas vyslat pomoc.  

Řecko se už minulý týden kvůli velmi vysokým teplotám rozhodlo uzavřít školy a turistické atrakce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.