V Turecku si volí prezidenta. Očekává se Erdoganovo vítězství

V Turecku se v neděli koná druhé kolo prezidentských voleb. Zástupce opozice a proponent parlamentního systému Kemal Kiliçdaroglu v něm vyzval současného prezidenta a propagátora silně centralizovaného prezidentského systému Recepa Tayyipa Erdogana. Revoluce ve směřování země na pomezí Evropy a Asie se ale nejspíše konat nebude.

Současný prezident získal v prvním kole nejvíce hlasů, přes 49 %, a i vzhledem k tomu, že v pořadí třetí kandidát Sinan Ogan podpořil do druhého kola Erdogana, dá se očekávat, že v druhém kole zvítězí a svůj pětiletý mandát obhájí. "Kiliçdarogluova aliance nesplnila naše požadavky, pokud jde o bezpečí Turecka," vysvětloval Ogan podle webu Politico svůj příklon k Erdoganovi.

[chooze:article;value:504498]

"Pokud máte tolik problémů jako Turecko, které je navíc obklopeno válečnými konflikty, společnost přirozeně tíhne k nějakému silnému lídrovi, u nějž ví, co může čekat," vysvětluje si tento vývoj voleb odbornice na Turecko Karolína Lahučká z Asociace pro mezinárodní otázky.

"Volby ukázaly, že Erdoganův projekt budování nové národní identity v podobě silného Turecka je ve společnosti silnější než problémy, které Turecko trápí, jako je třeba ekonomická krize," dodala Lahučká ve vysílání TN Live.

Vysvětlila také, proč má Kiliçdaroglu auru nestability. "Stojí za ním šest velmi různorodých stran, které už teď nepůsobí zcela jednotně. Turci si tak nemůžou být jistí, že jejich vláda udrží zemi stabilní po celých pět let a najde řešení na otázky, které Turecko trápí," myslí si.

Podívejte se na reportáž o prezidentských volbách v Turecku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.