Vakcíny škodí, tvrdí imunolog Drbal. Zachraňují životy, oponuje Prymula

"Covidová vlna tady je, druhá věc je, že v nemocnicích zátěž není tak vysoká," prohlásil v neděli Roman Prymula. Čísla podle něj mohou ještě stoupat.

"Už před dvěma lety, před nástupem omikronu, Evropské centrum pro kontrolu nemocí sdělilo, že se ke covidu máme chovat jako k běžné respirační infekci, to bychom také dělat měli," upozornil imunolog Drbal.

Roušky podle něj na začátku pandemie spíše škodily a vracet by se povinně neměly. "Dnes se prokazuje, že nebyly správné, tím spíš o tom dnes nemůže být žádná debata," dodal. Jako příklad uvedl Švédsko, které mělo mírnější opatření a zároveň menší počet nakažených. 

[chooze:article;value:530134]

Podle Prymuly to tak vůbec není. "Švédsko má jinou geopolitickou situaci, je tam menší nakupení obyvatelstva, to všechno když zkombinujete, tak to dobře nevychází," reagoval. Nevychází podle něj tak dobře ve srovnání s dalšími skandinávskými zeměmi.

"Klinicky jsou průběhy mírnější, než byly na začátku," řekl k současné vlně Prymula. "Předpokládám, že mutace půjdou spíše tímto směrem," doplnil.

Spor o vakcíny

"Vakcína, která se dnes aplikuje, je pro virus, který tady byl na jaře, dnes jsou tu jiné varianty viru," zdůraznil Drbal. "Vždy budeme opožděni, ať se ten mechanismus udělá jakýkoli," odpověděl mu Prymula.

Podle Drbala očkování může být škodlivé kvůli postupu firem, které jej vyráběly. "Měnily složení vakcíny, měnily výrobní postupy, měnily i ty produkty, to znamená, registrační studie, které byly udělané na čistý produkt, se následně kontaminovaly bakteriálními produkty. My teprve teď zjišťujeme po třech letech, co tam bylo," uvedl. "Tyto vakcíny by měly projít přesným přehodnocením jejich bezpečnostního profilu," dodal.

[chooze:article;value:530124]

Podle Drbala lidi při covidu zabíjí reakce jejich imunitního systému. "Používáme vakcíny, které jsou prozánětlivé, prokoagulační, proautoimunitní a systémově podané, to znamená, že posilujeme tuto reaktivitu. Mně to nedává smysl," uvedl.

"Nejsou na stole studie, které by ukázaly praktický dopad tohoto, to znamená poškození těch jedinců, když se podíváme na makročíslo, tady je řada studií, které ukazují, kolik vakcíny zachránily životů, jsou to studie v renomovaných časopisech, kde se ty odhady pohybují někde přes 14 milionů. To je pro mě ten základní údaj," argumentoval Prymula.

"Skutečně státy, které proočkovaly na začátku více, měly úbytek nadúmrtí," přiznal Drbal. "V druhém a třetím roce se to úplně zvrátí," dodal. Země s vyšším proočkováním pak podle něj mají vyšší nadúmrtí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.