Válka dávno mohla skončit, tvrdí Lavrov. Vysvětlil, co Rusku brání

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov osočil Západ z podněcování Ukrajiny k pokračování ve válce. Kyjev se přitom za podpory USA a evropských zemí brání agresi Moskvy.

Lavrov ale tvrdí, že nebýt údajného západního tlaku, konflikt by už dávno skončil, uvedla agentura TASS. Demokratický svět se podle něj snaží situaci eskalovat do nevyhnutelnosti vojenského střetu jaderných mocností. "To vypovídá o mnohém, zejména v souvislosti s jejich linií vůči Ukrajině, kterou doslova tlačí k pokračování války vedené Západem proti Rusku," prohlásil šéf ruské diplomacie.

[chooze:article;value:477295]

"Znepokojuje nás vývoj, kterým prochází Severoatlantická aliance. Až donedávna byli všichni přesvědčení, že NATO je obranná aliance. Po zániku Sovětského svazu a Varšavské smlouvy se vytratil i smysl existence NATO. Vždyť se chtěli bránit před socialistickým táborem, teď proti nám Západ na Ukrajině rozpoutal válku," pokračoval Lavrov.

NATO podle něj předvádí "expanzistický globalismus", píše agentura RIA Novosti. Realita je však taková, že alianční vojska v souvislosti s Ukrajinou nepřekročila vnější hranice členských států.

Konflikt, který už si vyžádal desetitisíce životů na obou stranách, rozpoutalo koncem února Rusko. Podle kremelské propagandy se jedná o "speciální vojenskou operaci" s cílem Ukrajinu zbavit neonacistů. Kyjev agresi vzdoruje už desátým měsícem.

Orbán překvapil nezvyklou kritikou Ruska. Ohrožuje podle něj celou Evropu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.