Válkovi se nepodařilo odvrátit protesty. Lékaři ho odmítli

"Mně osobně je to opravdu nesmírně líto, ale odbory dnes odmítly nejvyšší možné navýšení mezd lékařů a zdravotnického personálu, které jsme mohli nad rámec úhradové vyhlášky nabídnout," oznámil po jednání zdravotnické tripartity Válek.

"Z původní nabídky 6,8 miliardy jsme nabídku na odměňování všech zdravotníků zvýšili na 8,5 miliardy. A nejenom zdravotníků, ale všech pracovníků ve zdravotnictví," sdělil ministr. Nabídl růst tarifu o pět procent. Odbory jej odmítly.

[chooze:article;value:530017]

Válek už dříve prohlásil, že ministerstvo splnilo všechny počáteční požadavky protestujících lékařů. Právě platy byly posledním nevyřešeným bodem. "Zítra máme jednání zdravotní tripartity a věřím, že se dohodneme," řekl v pondělí TN.cz.

"Opravdu víc nabídnout nešlo," sdělil na tiskové konferenci v úterý. Odbory se podle něj nechtějí dohodnout. Nemocnice by tak měly od 1. prosince čekat protesty. 

"Požádal jsem pana ministra, aby neházel flintu do žita, a v zájmu pacientů jsme se snažili dohodnout. Další jednání bude znovu tady v pondělí v 16:00 a doufám, že se shodneme. Od 1. prosince budou lékaři pouze dodržovat zákony této země, které schválil i pan ministr," upozornil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

[chooze:article;value:529542]

"Udělal jsem vše, co bylo v mých silách," uvedl Válek. Od 1. ledna začne platit novela zákoníku práce. Platy se tedy podle něj lékařům i dalším pracovníkům od příštího roku zvednou.

"Posluchačům, pacientům, kolegům zdravotníkům i zdravotnicím se velmi omlouvám. Opravdu jsem udělal všechno, co bylo možné, a něco navíc. Stejně to nestačilo," poznamenal.

"Jednání není možno regulovat pouze na otázku finanční. Skutečně se jedná o to, jak bude vypadat zákoník práce. A to nejen ten provizorní do července 2024, ale jak bude situace řešena dál," vysvětlil Kubek. Odměňování by podle něj mělo být jednotné ve všech nemocnicích. Doufá, že Válek změní názor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.