Vánoční kočka, kakající muž, pavučina na stromečku. Zvláštní tradice baví svět

Tradice jsou nedílnou součástí Vánoc a právě ony dělají tyto svátky tak kouzelné. Každá rodina má svoje a stejně tak každý kout světa slaví Vánoce o trochu jinak. Podívejte se na přehled těch nezajímavějších vánočních zvyků z celého světa.

Island

Na Islandu je s Vánocemi spojené velmi zvláštní zvíře vánoční kočka. První písemné zmínky o této krvelačné příšeře pocházejí z 19. století. Kočka podle starého vánočního příběhu o svátcích slídí podél oken a pozoruje, jakými dárky byli Islanďané obdarováni. Krutě pak vytrestá ty, kteří nedostali žádné nové oblečení. Podle jedné z verzí jim kočka sní sváteční jídlo, podle jiné sní přímo nebohé Islanďany. Na ostrově proto před svátky roste prodej oblečení, protože nikdo nechce skončit jako večeře vánoční kočky.

Barcelona

Hodně neobvyklou postavičku lze najít v betlémech v hlavním městě Katalánska. Jde o figurku kadícího muže, kterému se říká Caganer. Jeho původ je nejasný, ale uvádí se, že se figurka začala v betlémech objevovat na přelomu 17. a 18. století. 

​Ukrajina

Pro Ukrajince budou letošní Vánoce velmi smutné. Kvůli vpádu ruských vojsk spousta rodin nebude spolu, ale možná právě proto se budou ještě více snažit dodržet všechny tradice. Podle jedné z nich by měla vánoční stromek zdobit umělá pavučina a pavouci. Tento zvyk pochází ze staré legendy, ve které pavouci zachránili Vánoce pro jednu chudou rodinu. Okolo vánočního stromku totiž utkali své pavučiny, a tím vánoční stromeček ozdobili.

Norsko

Norové si na Vánoce musejí dát velký pozor, aby nezapomněli uklidit koště. Podle staré norské legendy totiž vycházejí na Štědrý večer zlé čarodějnice a hledají košťata, na kterých by se proletěly. Norové je proto raději schovají, aby k nim čarodějnice nedorazily.

[chooze:article;value:480540]

Litva

V Litvě je typickou vánoční tradicí vlečení dřevěných klád. Za zpěvu lidových písní je obyvatelé táhnou po městě a následně se sejdou a společně polena zapálí. Dřevěné klády totiž symbolizují problémy a neštěstí, které v Litvě spálením zahání.

Venezuela

V hlavním městě země, v Caracasu, se obyvatelé tradičně vydávají na ranní vánoční mši na kolečkových bruslích. Některé silnice vedení města kvůli tomu dokonce uzavírá. Spousta lidí na jízdu vyráží v kostýmech, většinou na motivy Santa Clause.

Podívejte se, jak se v minulosti slavilo na hradech a zámcích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.