Ve vedrech trpí i naši mazlíčci. Veterináři radí, jak je ochránit

Letní dny, kdy teploměry atakují tropických 30 °C, jsou náročné nejen pro lidi, ale také pro zvířata. Majitelé by proto na svoje miláčky neměli zapomínat. Vysoké teploty totiž mohou mít negativní dopad na jejich zdraví.

Nejdůležitější je zajistit zvířatům dostatek vody. V případě dalekých cest je nutné dělat pravidelné zastávky, na těch se náš miláček totiž proběhne i napije. Navíc je potřeba ho zastínit a v případě velkého horka i chladit.

[chooze:article;value:507747]

"Majitelé by rozhodně neměli ponechávat svá zvířata na přímém slunci v autě, což se někdy stává například na parkovišti před supermarkety. Teploty ve vozidle mohou během několika minut přesáhnout i 50 °C, což ohrožuje zdraví, či dokonce život zvířete," sdělil ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Pokud by se i tak přece jen zvíře přehřálo, je nutné mu poskytnout první pomoc ochlazováním vlažnou vodou, umístit ho do stínu, zajistit dostatečný přísun vody a vyhledat veterináře. Odborníci ze SVS navíc doporučují v parných dnech venčit psy ráno a večer, kdy jsou teploty nižší.

Podobná pravidla pak platí i pro převoz hospodářských zvířat. Ve vedrech se doporučuje přepravu směřovat především do brzkých ranních, večerních nebo nočních hodin. Je nutné, aby dopravce splnil požadavky dané legislativou. Zejména aby zajistil teploty při přepravě, délku přepravy, napájení, krmení a odpočinek.

V případě chovu hospodářských zvířat je důležité je chladit a zajistit jim vhodný zdroj napájení. Zvířata na pastvě navíc musí mít na pozemku přístřešek, kde se před sluncem schovají. V hospodářských budovách by pak majitelé měli mít ventilaci a náhradní zdroje energie.

Šokující zážitek zažili lidé na výletní lodi. Pes skočil do moře za obrovským žralokem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.