Vědci našli další symptom Alzheimerovy choroby. Všimnout si ho lze u jídla

Alzheimerova choroba je zákeřná nemoc, která postihuje především seniory. Tato dosud nevyléčitelná nemoc způsobující úbytek poznávacích funkcí se ale objevuje i u mladších ročníků.

Vědci se již řadu let snaží najít způsob, jak s touto nemocí bojovat. Během své práce objevují také stále nové informace o symptomech tohoto typu demence. Studie amerických vědců publikovaná na webu Neurology.org ukázala, že jedním z raných symptomů Alzheimerovy choroby je problém s čichem. Konkrétně jeho brzká ztráta.

Tento překvapivý symptom je podle vědců častější u lidí s genem, který je činí náchylnějšími k onemocnění Alzheimerovou chorobou. Lidé s tímto genem měli o 37 procent nižší pravděpodobnost, že budou mít dobrý čich ve vyšším věku, než ti, kteří tento gen neměli.

​V rámci studie vědci každých pět let testovali čich u zhruba 865 dospělých a porovnávali je s jejich schopnostmi myšlení a paměti. Vzorky DNA poskytly výzkumníkům informace o tom, kdo je nositelem genu spojeného se zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby. Konkrétně jde o gen APOE-e4, u něhož odborníci odhadují, že jej má až 65 procent lidí s Alzheimerovou chorobou.

[chooze:article;value:503050]

Výzkumníci testovali, zda lidé dokážou rozpoznat pachy a také rozlišit, které z nich byly způsobeny čím. U lidí s problematickým genem viděli zhoršování čichu už mezi 65 a 69 lety. V tomto věku mohli nositelé genu detekovat v průměru asi 3,2 pachů z celkem šesti, ve srovnání s asi 3,9 pachy u lidí, kteří zmiňovaný gen nenesli.

"Testování schopnosti člověka detekovat pachy může být užitečným způsobem, jak předvídat budoucí problémy s kognicí," uvedl jeden z autorů studie doktor Matthew Goodsmith z univerzity v Chicagu. Výsledky studie podle něj pomůžou odhalit pacienty s počáteční fází Alzheimerovy choroby. "Je zapotřebí dalšího výzkumu k potvrzení těchto zjištění a určení, jaká úroveň ztráty čichu předpovídá budoucí riziko," dodal vědec.

Alzheimerova choroba je po celém světě stále častější a předpokládá se, že do roku 2030 bude touto nemocí trpět přes milion Britů, uvedl britský deník The Sun. Nejčastějším projevem nemoci jsou potíže s pamětí.

Lék proti rozvoji Alzheimerovy choroby je zřejmě na blízku. Vědci testují nadějný lék, více informací se dozvíte v reportáži (11/22):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.