Vedra svírají Česko, trpí i zvířata. Odborníci radí, jak jim v parnu ulevit

Veterinářka Michaela Doubková ve své ordinaci každé léto řeší několik případů kolabujících psů. "Setkáváme se s tím poměrně často, protože jsme ordinace ve městě. Ten pes začne být opravdu hodně unavený, začne ležet v boční poloze, začne rychle dýchat," popsala Doubková.

První pomocí je mokrý ručník, speciální chladicí podložka nebo infuze. Koupání v ledové vodě ale může zvířeti spíš ublížit. "Je to jako u lidí, hrozí tam šok. Je dobré použít alkoholovou dezinfekci, která se nastříká vlastně na holá místa toho psa, to znamená tlapky, vnitřní stranu stehen a spodní stranu bříška," přiblížila Doubková.

Králíci, křečci nebo morčata zase ve výběhu ocení speciální chladicí písek. "Prodávají se i takové chladicí dlaždice, ale ona to nemusí být ani specializovaná dlaždice. Klidně to může být obklad z koupelny, který vám zbyl, dáte ho nachladit a dáte to tomu králíčkovi," objasnil Tomáš Novák z azylového domu Králíčci a hlodavci v nouzi.

[chooze:article;value:565662]

​U všech mazlíčků by měli majitelé dbát na pitný režim. "Ten pes by opravdu měl hodně pít a měla by se častěji měnit miska s vodou," řekla Doubková. Do misky je dobré dát třeba i kostku ledu, aby se tam rozpustila.

Stříhat psa před létem ale odborníci nedoporučují. Dlouhá srst jim totiž pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu. "Oni se zvládnou ochladit jazykem a není potřeba je stříhat. Je dobré venčit ráno a večer a toho psa nechat prostě co nejvíc v klidu," radí Doubková.

K přehřátí organismu prý může dojít během několika minut. Pozor je potřeba dávat například při cestování autem. "Je důležité nenechávat zvíře zavřené v autě. Snažit se mu během cesty zastavit, dát mu napít," upozornila Ivana Klímová z útulku Pozor kočka.

Kočkám prý vysoké teploty až tolik nevadí. Ty bez srsti by ale jejich majitelé měli v létě natírat opalovacím krémem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.