Velké sbližování. Je čest být Si Ťin-pchingovým přítelem, řekl Duda

[chooze:gallery;value:36376]

​Polský a čínský prezident spolu během jednání v Pekingu uzavřeli několik bilaterálních smluv. "Tato návštěva je pro mě velmi důležitá v symbolickém smyslu, konkrétně v budování vztahů mezi Polskem a Čínou," uvedla polská hlava státu Andrzej Duda.

Prezident se sešel také s dalšími čínskými politiky, například s premiérem Li Čchiangem. Tématy byla zejména spolupráce mezi Polskem a Čínou, ekonomické záležitosti, ale i ruská válka na Ukrajině, uvedla polská prezidentská kancelář

"Chceme mír na světě. Jsme znepokojeni válkou, kterou Rusko vede na Ukrajině. Doufáme, že to co nejdříve skončí spravedlivým mírem," uvedl Duda. Čína je sice oficiálně neutrální, Si Ťin-pching si ale dlouhodobě rozumí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Duda se proto domnívá, že klíč k míru v rusko-ukrajinském konfliktu drží v rukou právě Čína.

S čínským prezidentem chtěl Duda hovořit také o Bělorusku, které podle něj vyvíjí migrační tlak na hranici s Polskem, uvedla agentura AP.

Můj přítel

Oba prezidenti k sobě mají podle polské hlavy státu velmi blízko. "Jsem velmi rád a je pro mě velká čest, že mě prezident nazývá přítelem," řekl Duda směrem k Si Ťin-pchingovi. Další sbližování by podle něj mohlo přinést nadcházející polské předsednictví Evropské unii, uvedl polský deník Polsatnews.

[chooze:article;value:561152]

​Polsko předsednictví v Radě EU převezme v lednu 2025 od Maďarska, které začíná předsedat od 1. července letošního roku. Duda by rád v období předsednictví přivítal Si Ťin-pchinga v Polsku.

Rusko-čínské vztahy

Putin a Si Ťin-pching se naposledy osobně sešli v květnu. Prezidenti si během společného jednání slíbili, že budou spolupracovat proti tomu, co považují za "destruktivní a nepřátelský" tlak USA. Země také oznámily, že ještě prohloubí vzájemné vazby,

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.