VELKÝ PŘEHLED CEN: Některé potraviny stále zdražují, Češi více šetří

Český statistický úřad (ČSÚ) pravidelně zveřejňuje, jak se každý měsíc změnila průměrná cena základních potravin. A data jsou poměrně optimistická, v mnohých případech se totiž situace zlepšuje.

V porovnání s letošním lednem nejvíce zlevnilo máslo, a to o 58 korun za kilogram. Je však důležité upozornit, že v předchozích měsících byla cena ještě daleko nižší, než je tomu nyní. Daleko méně platíme také za eidam. Za kilogramovou cihlu dáváme o 51 korun méně.

​Naopak nejvíce si připlácíme za vepřovou pečeni, kdy kilogram stojí o zhruba deset korun více. Od začátku roku také podražily brambory, a to o přibližně sedm korun za kilogram.

To nejhorší bychom ale podle ekonomů měli mít za sebou. "Pokud bude naplněn základní scénář, že nedojde k výraznému vyostření geopolitického napětí, tak lze předpokládat, že vývoj české ekonomiky povede k utlumení inflace do rozumných hodnot," řekl TN.cz ekonom Pavel Peterka.

Pokles inflace však může zpomalit i několik faktorů. "Vstoupit do toho může určitým způsobem změna v rámci konsolidačního balíčku. Bude se zvyšovat regulovaná složka ceny elektřiny. Zároveň se navrátí platby za obnovitelné zdroje, což zpomalí pokles cen energií. A mohou i růst," doplnil Peterka.

Češi více šetří

Tržby maloobchodu v září meziročně klesly o čtyři procenta. Oproti srpnovým 2,8 % se jedná o zrychlení. Tržby obchodníků přitom klesají už 17. měsíc v řadě. Odborníci se shodují, že právě potraviny jsou jednou z položek, na které Češi daleko více šetří.

[chooze:article;value:528471]

"Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy zůstaly meziročně nižší i v září. Tempo meziročního poklesu se oproti předchozímu měsíci prohloubilo v důsledku snížení prodeje nepotravinářského zboží a potravin. Naopak růst tržeb si nadále udržel prodej pohonných hmot," uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jana Gotvaldová.

Nejvíce podle expertů lidé spoří na úkor zbytného zboží a služeb, nikoliv však výhradně. "Zpomalování inflace zatím není dostatečné k tomu, aby přimělo domácnosti obnovit své dřívější spotřebitelské návyky," má jasno ekonom Jiří Pour.

Právě pokles inflace by mohl ale pomoci. "Již v příštím roce by se inflace měla vrátit na svůj cíl, což umožní, aby vzrostly reálné mzdy. Díky tomu se začnou zvyšovat tržby obchodníků a česká ekonomika se bude oživovat. Inflační epizoda však napáchala obří škody v našem hospodářství a výrazně snížila životní úroveň většiny obyvatel," uzavřel ekonom Štěpán Křeček.

Mnoho Čechů se zadlužuje, aniž by o tom vědělo. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.