Velvyslanec v Izraeli přivítal agenta Kremlu. Měli by ho odvolat, tvrdí expert

Vášně vzbudila fotografie z českého velvyslanectví v Izraeli. Martin Stropnický na ní pózuje s dezinformátorem Žarkem Jovanovičem. Do kritiky se ihned pustil ministr zahraničí Jan Lipavský, který je během války na Ukrajině známý svými protiruskými postoji.

"Přijetí takové návštěvy považuji za vážné pochybení pana velvyslance. Jeho úkolem je svědomitě reprezentovat českou diplomacii, což je rozhodně v rozporu s tím, že se setkává a fotografuje s čelními představiteli proruské dezinformační scény," uvedl ministr na twitteru.

[chooze:article;value:472065]

​"Vyžádal jsem si detailní zápis ze setkání včetně toho, proč přijal delegaci pana poslance Jana Hrnčíře (SPD, pozn. red.) v tomto složení (včetně Žarka Jovanoviče, pozn. red.). Na základě toho rozhodnu příští týden o dalším postupu," dodal Lipavský.

Kritiku posílil rovněž poslanec Jan Bartošek z KDU-ČSL. "Vůbec nechápu, co pan Stropnický předvedl, protože potkat se v době vrcholící prezidentské kampaně s vrchním proruským dezinformátorem, když víme, že tato scéna prosazuje Andreje Babiše a hanobí generála Pavla, tak tomu vůbec nerozumím. Selhal takovým způsobem, že nereprezentuje ČR a schází se s lidmi, kteří poškozují ČR. Osobně si myslím, že by pan velvyslanec měl rezignovat," říká Bartošek.

Martin Stropnický měl v pátek vypnutý telefon. Sekretariát velvyslanectví odkázal TN.cz na tiskové oddělení ministerstva zahraničí, které se odmítlo případ více komentovat.

Žarko Jovanovič byl v Izraeli údajně s byznysmeny z Ústeckého kraje a také s poslancem za SPD Janem Hrnčířem. "Jeden z podnikatelů tam měl svého kamaráda pana Jovanoviče, on s námi ani neseděl u stolu, jednání se nezúčastnil. Jen při odchodu se s panem velvyslancem vyfotil. A on z toho teď má takové popotahování," vysvětluje poslanec Hrnčíř.

[chooze:article;value:475268]

​Podle politologa Lukáše Jelínka je setkání důvodem k odvolání velvyslance. "Schůzka pana velvyslance s dezinformátorem přinejmenším vypovídá o nízké profesionalitě pana Stropnického. On není velvyslancem sám za sebe, má reprezentovat zemi, která ho vyslala. Když přijme jedince, kteří mohou znamenat bezpečnostní riziko, tak to vypovídá o tom, že nedělá svou práci, jak by měl," uvádí Jelínek. "Pokud velvyslanec poškodí pověst země, která ho vyslala, může to být i důvodem k odvolání," dodává. Je ale otázkou, jestli ministerstvo či vláda budou odvolání Stropnického vůbec řešit. Mise Stropnického v Izraeli totiž končí už v létě. 

Kvůli schůzce s Jovanovičem může, jak se domnívá specialistka na fake news, posílit česká dezinformační scéna. "Divím se, jak je něco takového vůbec možné kvůli tomu bezpečnostnímu hledisku. Žarko Jovanovič je mimo jiné známý tím, že sám sebe označoval za agenta Kremlu. A spolupracuje například s ruskou armádní televizí Zvezda. A je tak napojený na režim, který vede válku na Ukrajině," vysvětluje Kristína Šefčíková, odbornice na dezinformace z organizace Prague Security Studies Institute.

Boj s dezinformacemi a ochrana kyberprostoru. Fiala navštívil Vojenské zpravodajství:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.