Vesmírem se řítí černá díra. Místo požírání hvězd je ale sama vytváří

Neobvyklý objev učinili astronomové na archivních snímcích z Hubbleova teleskopu. V nekonečném prostoru mezi galaxiemi narazili na stopy po černé díře, která se nezadržitelně řítí vesmírem. Zarážející je především její rychlost. Podle výpočtů astronomů putuje černá díra tak rychle, že by vzdálenost zhruba 380 tisíc kilometrů mezi Zemí a Měsícem urazila za 14 minut, píše portál Daily Mail.

Neobvyklá je i její monstrózní velikost. Má prý stejnou hmotnost jako 20 milionů našich Sluncí. A i přesto nedokážou říct, kde přesně se nachází, protože je na snímcích z teleskopu zcela neviditelná. "Už jen to, že jsme ji nalezli, je čirý zázrak," sdělil astronom Pieter van Dokkum z Yaleské univerzity.

[chooze:article;value:498497]

Jenže zatímco většina představ o černých dírách počítá s obrovskými tělesy s nepředstavitelně silnou gravitací schopnou pozřít vše v blízkosti, realita je v tomto případě jiná. Místo toho, aby černá díra, která ještě nedostala své jméno, hvězdy požírala, tak je naopak vytváří.

Tak si totiž astronomové vysvětlují gigantický pás hvězd, který za sebou černá díra zanechává. Tento pás měří více než 200 tisíc světelných let, což je dvakrát víc než průměr Mléčné dráhy. Za svou cestu tak vytvořila desetitisíce hvězd.

Důvodem pro vznik nových hvězd má být právě vysoká rychlost černé díry. Ta k sobě svou gravitací přitahuje okolní plyny a tělesa, ale nestačí je pohltit dřív, než odletí příliš daleko. "Myslíme si, že vidíme dráhu za černou dírou, kde se plyny ochlazují a jsou schopné zformovat hvězdy," domnívá se van Dokkum.

Astronomové také přišli s teorií, jak mohla extrémně rychlá černá díra vzniknout. Přirovnávají ji k vesmírnému kulečníku tvořenému hned třemi černými dírami. Na počátku měla být jedna dvojitá černá díra, která se setkala se třetí. Tato třetí díra, která je tvůrcem hvězd, se měla srazit s původní dvojitou. Ty ji následovně vystřelily z domovské galaxie na pouť vesmírem. NASA nyní čeká na snímky z modernějšího teleskopu Jamese Webba, aby její domněnky potvrdil a pokusil se najít i zbylé dvě černé díry, které mají směřovat na druhou stranu.

Signály z vesmíru nadchly vědce. Může jít o planetu vhodnou pro život:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.