Více než 60 procent Čechů trpí obezitou. Nemoc má až čtvrtina dětí

Do léčebny doktora Ladislava Filipa v Poděbradech jezdí děti, které mají s obezitou velký problém. Kapacita 70 lůžek už tam poslední roky nestačí. "Máme tu i děti, které váží 170 kilogramů v 15 letech, u některých tvoří tuk více než 50 procent jejich hmotnosti," řekl Alexander Kosztyo, ředitel Lázní Poděbrady, a.s.

Během čtyřtýdenních turnusů, které mohou děti opakovat tři roky po sobě, se lékaři a terapeuti snaží bojovat s větrnými mlýny. "Cílem je naučit malé pacienty a jejich rodiče zdravému životnímu stylu a také to, aby to dodržovali i nadále," upozornil Kosztyo.

Ještě před 30 lety byla obézní tři procenta ze všech dětí u nás. Nyní jsme na 16 procentech a dalších 10 procent dětí trpí nadváhou. "Poslední případ byl obézní asi 12letý hoch, kterého maminka přivedla s bolestmi zad. Jeho aktivitou byl počítač a škola, nebyl schopen stát na jedné noze, nezvedl se z lehu do sedu, nezvládl ani klik," popsal rehabilitační a sportovní lékař Tomáš Vrbica. 

[chooze:article;value:548942]

​"Dochází k asymetrickému vývoji kostry, špatnému posturálnímu vývoji, špatným návykům, ty děti brzy začínají mít bolesti," upozornil fyzioterapeut Zdeněk Mikan.

U dospělých má nadváhu nebo obezitu sedm z deseti mužů a více než pět z deseti žen. "V kategorii 50+ už obezitou trpí každý druhý člověk u nás," potvrdil praktický lékař Ivan Miro.

Obezita je považována za civilizační chorobu a jen léčba nás ročně stojí 30 miliard korun, dalších 70 miliard jsou výdaje spojené například s ušlým ziskem nebo s vyplácením nemocenské. A pojišťovny si spočítaly, že je levnější podpořit prevenci než platit léčbu a její důsledky.

[chooze:article;value:550004]

"Každá investovaná koruna se nám několikanásobně vrátí," řekla mluvčí VZP Viktorie Plívová. "Prevence je na prvním místě, klienty motivujeme ke zdravému životnímu stylu, zavedli jsme hned několik programů na boj proti civilizačním chorobám – od příspěvků na cvičení až po prevenci proti obezitě a nadváze pro všechny věkové skupiny," přidala mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

Příčiny jsou jasné nedostatek pohybu a nezdravá strava. Čísla ještě zhoršila pandemie covidu. A vyhlídky na zlepšení nejsou, odborníci odhadují, že v roce 2060 bude nadváha a obezita stát státní kasu neuvěřitelných 700 miliard ročně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.