VIDEO: Vzácná návštěva. V Chorvatsku spatřili jedno z nejohroženějších zvířat

O takovém setkání si většina lidí může nechat jen zdát. Posádka lodi si u břehu v národním parku na ostrově Lastovo všimla zvířátka, které pravděpodobně bylo tuleněm středomořským. "Viděli ho naživo a pak je napadlo se podívat na záznam kamery, jestli ho nezachytila," uvedla na facebooku správa národního parku, která video zveřejnila. 

Záběry nejsou příliš kvalitní, nelze tak s jistotou potvrdit, že zvíře dovádějící ve vodě je skutečně vzácný tuleň středomořský. Správa parku však uvádí, že to není poprvé, kdy obdržela informaci, že tohoto tvora někdo spatřil. V posledních dvou letech jich shromáždila více. A je to podle ní velmi dobrá zpráva. 

[chooze:article;value:512169]

​"Dává nám to naději, že kdysi stálý obyvatel této oblasti se k nám vrátil," uvedl národní park. Tuleň středomořský kdysi hojně obýval celé Středomoří, u tamních rybářů ale nebyl příliš oblíbený a postupně se dostal až na pokraj vyhynutí. Jejich zpozorování ve volné přírodě je tak velmi vzácným okamžikem. 

Agentura Marine Mammal Commision připomíná, že tuleň středomořský je jedním ze dvou žijících zástupců rodu Monachus. Druhým je tuleň havajský, který je na červeném seznamu IUCN také veden jako ohrožený. Třetím zástupcem byl tuleň karibský, který už vymřel. Naposledy jej lidé spatřili v 50. letech minulého století, v roce 2008 byl oficiálně prohlášen za vyhynulý druh. 

V Kalifornii řádí roztomilý postrach surfařů. Na sportovce tam útočí mořská vydra:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.