Vítěz voleb bude mít nárok na ochranku. Zůstane s ním až do důchodu

Tlačenice, emoce, hádky. Atmosféra před druhým kolem je pořádně vypjatá. Expremiér Andrej Babiš (ANO) je na pohyb pod dozorem osobních strážců zvyklý; bez soukromé ochranky v podstatě neudělá ani krok. V posledních dnech se ale i zkušení bodyguardi pořádně zapotí.

Generála ve výslužbě Petr Pavla hlídali coby šéfa vojenského výboru NATO. Prezidentskou kampaň startoval poněkud svobodněji, i kolem něj se ale v posledních dnech pohybují "stíny". Bez nich by se často ani nehnul z místa.

Podle experta je opatrnost na místě. V bezpečnostní oblasti platí, že je lepší připravit se na nejhorší, než pak něčeho litovat. "Předpokládám, že jak expremiér Babiš, který má s ochrankami dlouholeté zkušenosti, tak generál Pavel zase z toho armádního pohledu tuto bezpečnostní linku nebudou podceňovat," očekává bezpečnostní analytik Oldřich Bureš.

[chooze:article;value:485677]

Na mítincích se pohybují policisté. A nejde zdaleka jen o ty uniformované, kterých si lze na první pohled všimnout. "Analyzujeme a vyhodnocujeme situace. Naším prvořadým úkolem je především zajistit, aby nedošlo k narušení veřejného pořádku," sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Už za týden bude jasno, kdo se stane příštím prezidentem. Tento člověk pak má nárok na přidělení oficiální policejní ochranky. Povinná ale hned není. "Nabídneme mu ochranu a v případě, že to nepřijme, tak náš útvar nastupuje až dnem zvolení, kdy složí prezidentský slib," uvedl ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky Martin Baláž.

Pak už čeká prezidenta ochranka, která s ním půjde i do důchodu. Končící prezident Zeman si prý teď z ostrých hochů vybírá. "Budeme se mu snažit vyjít vstříc. Bude tam mezi námi ještě rozmluva, koho by chtěl a koho ne," dodal Baláž.

Všichni čeští prezidenti i jejich ochranky své horké chvilky zažili. Václava Havla napadli v roce 1991 v Bratislavě demonstranti, na jeho nástupce Václava Klause zase v roce 2012 v Chrastavě zaútočil střelec s pistolí. Naštěstí jen kuličkovou. Zeman čelil hned dvěma útokům. První byl vajíčkový na Albertově v roce 2014, druhý polonahý při volbě prezidenta v roce 2018.

Volební vysílání TV Nova

Pondělí 23. ledna
20:00 Rozhovor s Andrejem Babišem, TV Nova a TN Live
Úterý 24. ledna
20:00 Rozhovor s Petrem Pavlem, TV Nova a TN Live
Oba rozhovory s prezidentskými kandidáty budou překládány do znakového jazyka
Čtvrtek 26. ledna
20:00 Poslední televizní debata prezidentských kandidátů, TV Nova a TN Live
18:00 TN Live nabídne speciální vysílání s příjezdy kandidátů do budovy TV Nova
, bude možné sledovat i na sociálních sítích Facebook a YouTube
Debata prezidentských kandidátů bude překládána do znakového jazyka
Pátek 27. ledna
5:55 Snídaně – speciál o volbách, TV Nova a TN Live
14:00 Otevření volebních místností, TV Nova a TN Live
Sobota 28. ledna
13:00 Kontinuální vysílání k výsledkům voleb, TV Nova
13:00 Kontinuální vysílání s vlastním obsahem, TN Live
Neděle 29. ledna
20:00 Rozhovor s budoucím prezidentem, TV Nova a TN Live
Rozhovor s budoucím prezidentem bude překládán do znakového jazyka

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.