Vláda navyšuje minimální mzdu. Jinou možnost neměla, říká odborník

Středeční jednání vlády nepřekvapilo a podle očekávání kabinet odhlasoval navýšení minimální mzdy o 1 600 Kč. "I s ohledem na inflaci a všeobecné zdražování asi ani nic jiného nezbývalo. Ani po navýšení minimální mzda příliš vysoká nebude. V přepočtu to bude pod 800 eur," říká pro TN.cz ředitel personální agentury Axial Marek Strieborný.

Budou mít podle vás české firmy nějaký zásadní problém s vyplácením navýšené minimální mzdy?

Osobně si troufám říct, že nikoliv. Ani po navýšení nebude minimální mzda nějak nestandardní, nemravná nebo vysoká či nadstandardní. Odboráři uvádějí, že minimální mzdu pobírá 40 až 50 tisíc lidí.

[chooze:article;value:531757]

Například ze strany odborů byl tlak na zvyšování minimální mzdy enormní…

Ano, tomu nebylo možné odolat. I s ohledem na inflaci a všeobecné zdražování asi ani nic jiného nezbývalo. Ani po navýšení minimální mzda příliš vysoká nebude. V přepočtu to bude pod 800 eur.

Kdo u nás minimální mzdu pobírá?

Abych byl upřímný, tak já jsem se ani s člověkem, který by v tom souhrnu mzdových částí pobíral pouze základ odpovídající minimální mzdě, nesetkal.

Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovní síly. Může podle vás například zvýšená minimální mzda motivovat některé nepracující občany, aby se nechali zaměstnat?

V kontextu rostoucích mezd je třeba zmínit, že ta průměrná v ČR neustále stoupá a pro rok 2024 očekáváme překročení hranice 44 000 Kč. Ta situace z pohledu zaměstnavatelů tedy pořád není ideální.

[chooze:article;value:531494]

Skutečnou minimální mzdu u nás mohou například pobírat přistěhovalci ze zahraničí…

Během podzimu bylo odhaleno několik případů, kdy dokonce neznalost zákona u cizinců někteří zaměstnavatelé zneužívali. Od příštího roku bude tuto problematiku řešit novela zákona o zaměstnanosti a zejména novela zákoníku práce. Dohodáři pracující mimo pracovní poměr budou mít mimo jiné nárok na dovolenou a příplatky za práci v noci, o víkendu nebo ve svátek.

Budou pak dohodáři ještě pro zaměstnavatele zajímaví?

V jejich případě – na rozdíl od těch, co pobírají minimální mzdu – mám obavy z přechodu do šedé ekonomiky. S příchodem umělé inteligence ale určitě poptávka po méně kvalifikované práci klesne a čeká nás to asi v horizontu dvou let. Odborníci tvrdí, že průmyslová revoluce z 19. století je oproti změnám, které nás čekají, něco naprosto zanedbatelného.

Přehled: Minimální mzda není jen o výplatě. Ovlivní daně i důchody (6/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.