Vláda už nemá nic, čím by odboráře uspokojila. Rozsáhlou stávku neodvolají

Poslední šance na odvrácení hromadné stávky, kterou na pondělí 27. listopadu svolaly odbory, už vyprchala. Podle odborářů už totiž stávce nelze zabránit. K protestům se připojí odbory z průmyslu, školství, potravinářství, ale i zdravotníci a úředníci.

Například odbory pracovníků školství, které stávku vyhlásily mezi prvními a které budou protestovat nejvýrazněji, už od svých plánů neustoupí. "Jednání s vládou bylo neproduktivní a v podstatě jsme dostávali jen sliby. V květnu nám slibovali, že se nesníží výdaje na školství, a v květnu přišli se škrty. Divit se, že po tom všem jdeme do stávky, mi přijde dost falešné," řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Také v průmyslu už stávku není možné odvrátit. "Počet setkání s vládou nebyl nejhorší, ale nemohli jsme dosáhnout žádného konsensu. My i vláda jsme měli tvrdé požadavky, ze kterých jsme nechtěli ustoupit. Žádná další jednání už před stávkou probíhat nebudou," uvedl předseda OS KOVO Roman Ďurčo.

[chooze:article;value:530274]

​To potvrdil i předseda odborového svazu pracovníků v energetickém a chemickém průmyslu ECHO Karel Klusák. "Dialog s vládou nebyl pořádně naplňován. V tuhle chvíli není už nic, čím by mohla vláda zastavit konání stávky," podotkl Klusák.

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje stávky odborářů za neodůvodnitelné. Obzvlášť nezodpovědně se podle něj chovají školské odbory. "Učitelům jsme garantovali jako jediné skupině tohoto typu zákonem 130 procent průměrné mzdy," prohlásil Fiala po středečním jednání vlády.

Do stávky se mají podle odborářů zapojit stovky firem z řady odvětví. Protesty budou probíhat různě. Někde se na hodinu zastaví práce, část škol bude zavřená celý den, jinde ale budou zaměstnanci protestovat pouze symbolicky a práci nepřeruší. Na Malostranském náměstí v Praze se také bude konat demonstrace.

Fiala promluvil o chystaných stávkách. Odbory ho rozzuřily:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.