Vláda změnila kontroly na slovenských hranicích. Do školství dá miliardy navíc

Policisté kontrolují přijíždějící dodávky a nákladní auta na česko-slovenské hranici nepřetržitě už čtyři měsíce. Jsou tam dnem i nocí. Řidiči si už zvykli. "Jezdím na Slovensko třikrát týdně, tak jsem zvyklý," říká jeden z nich. "Já bych to nerušil, přijde teplo, přijdou znovu," souhlasí druhý šofér.

Hlídky za tu dobu odhalily kromě migrantů i stovky převaděčů. Celé gangy si z neštěstí jiných udělaly výhodný byznys. S tím, jak s tímto problémem začaly bojovat i okolní státy, příliv nelegálních migrantů prudce poklesl. "Poslední záchyt nelegálních migrantů ve Zlínském kraji jsme měli v listopadu, letošní rok neevidujeme žádných záchyt," sdělila mluvčí policie Zlínského kraje Simona Kyšnerová. 

Vláda na středečním jednání schválila zmírnění kontrol. Nově budou jen namátkové. Kromě poklesu migrace je dalším důvodem velké vytížení policistů na hranicích, střídají se tam totiž z celé republiky. Nasazeno jich tam je nepřetržitě na 170. Jen za leden to státní kasu stálo přes 30 milionů korun.

[chooze:article;value:524934]

Ve středu už vláda projednala například navýšení rozpočtu ministerstva školství. Přiklepla mu čtyři miliardy korun navíc. "Vláda už v minulém roce rozhodla, že ty peníze do školství přidáme. Nebudu však spokojen jen s dalším financováním školství. Potřebujeme velkou reformu školství, aby u nás mladí lidé dostávali kvalitní vzdělání," prohlásil premiér Petr Fiala.

Hlavním tématem, které vláda řešila, byl tendr na dostavbu Dukovan. Oproti původním plánům, které počítaly s dodatečným blokem, přistoupila vláda k nové možnosti. "Výstavba čtyř bloků je ekonomicky výrazně výhodnější než stavba jen jednoho bloku, a to až o 25 procent. Vyzveme tedy aktuální zájemce, aby nám předložili nové nabídky, v nichž bude zahrnuta výstavba až čtyř nových bloků," oznámil Fiala.

Tendr na rozšíření jaderné elektrárny v tuto chvíli stále probíhá. O zakázku v tuto chvíli soupeří dvě firmy - francouzská EDF a jihokorejská KHNP. Americký Westinghouse v soutěži neuspěl. 

[chooze:article;value:527651]

Přesná čísla týkající se stavby, jako je například cena, bude vláda znát až v květnu letošního roku. Právě cena byla rozhodujícím faktorem u rozšíření zakázky. "Ty ceny jsou natolik zajímavé, že jsme se rozhodli uvažovat o čtyřech reaktorech," přiznal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Kromě kabinetu ve středu jednala i Bezpečnostní rada státu. Na programu měla hlavně komplexní vyhodnocení policejního zásahu během prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vláda už před třemi týdny pověřila ministra vnitra Rakušana, aby předložil svůj plán opatření, jak reagovat na krizové situace.

Po zasedání, kterého se účastnil i prezident Petr Pavel, přišla rada s řadou opatření. Fiala zmínil například nový zbraňový zákon, který má snáze zachytit podezřelé majitele zbraní. "Policie zlepší analytické nástroje a znovu prověří bezpečnostní školení policistů," prohlásil premiér.

Ministerstvo vnitra má navíc do 26. června přednést návrh opatření, která mají zamezit podobným činům. "Od 1. ledna 2026 bude k dispozici registr zbraní, do kterého budou mít přístup i další systémy. Chceme také navýšit počet prvosledových hlídek ze současných 210 na 241," slíbil Rakušan.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

​Vláda po střelbě zavede nová opatření. Hledáme poučení, řekl Fiala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.