Vliv wagnerovců v Rusku sílí. Prigožin usiluje o politickou stranu

Ruský oligarcha a blízký přítel ruského prezidenta Jevgenij Prigožin údajně stále více prosazuje své politické ambice. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se snaží získat kontrolu nad ruskou politickou stranou Svobodné Rusko.

To údajně vyplývá z toho, že Prigožin se v poslední době výrazně sblížil s dosavadním předsedou strany Sergejem Mironovem. Takové jednání by ale podle analytiků mohlo rozdělit Kreml.

[chooze:article;value:497918]

​Začátkem dubna navíc čtyři poslanci petrohradské frakce Spravedlivé Rusko oznámili, že ze strany odcházejí, ale ponechají si své mandáty a založí nový politický projekt. Odchod odůvodnili tak, že se tímto krokem postavili proti změně strategie Spravedlivého Ruska. Podle ruského deníku Fontánka odmítají podporovat spojenectví strany s Jevgenijem Prigožinem a wagnerovci.

Na pozadí politických ambicí Jevgenije Prigožina ve straně Svobodné Rusko má totiž být i konflikt s guvernérem Petrohradu Alexandrem Boglovem, jehož úředníci podle ISW odmítli povolení pro otevření Wagnerova centra v Petrohradu. Prigožin Beglova následně osočil z "finanční podpory ukrajinských nacionalistů" a "zrady Ruska".

Sám dosavadní šéf strany Sergej Mironov ale od té doby požádal své bývalé poslance, aby se vzdali mandátů a nedávno se setkal přímo s Prigožinem. V pondělí 10. dubna se na stranickém webu podle ruského opozičního deníku Meduza objevila tisková zpráva, že šéf strany a finančník wagnerovců spolu diskutovali "o otázkách spojených s vedením speciální vojenské operace a společensko-politické situaci v zemi".

[chooze:article;value:498243]

​Ne všichni se ale podle zdrojů deníku Meduza domnívají, že by prezidentská administrativa umožnila Prigožinovi získat kontrolu nad parlamentní stranou. Podle některých je ale těžké ruskou politiku "chránit před Prigožinem". Všechno prý bude záležet na úspěchu či neúspěchu na Ukrajině.

Podle zdrojů deníku Meduza by ale ze spojenectví Prigožina s Mironovem mohl těžit i Mironov. Jeho politický vliv je totiž v posledních letech velmi omezený a vycházel pouze ze staré známosti s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Přátelství ale v posledních letech utichá a Mironov by tak v rámci obnovy své moci potřeboval navázat nové.

Putin se snaží zastrašit svět. Bělorusko si bere jako jaderné rukojmí, tvrdí odborníci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.