Vojáci v Nigeru zajali prezidenta. Státní převrat oznámili v televizi

[chooze:gallery;value:32561]

Část armády západoafrického státu Niger provedla puč. Členové prezidentské gardy zajali prezidenta Mohameda Bazouma a v národní televizi oznámili, že v zemi přebírají moc. "Rozhodli jsme se ukončit režim, který znáte," prohlásil v televizi plukovník Amadou Abdramane, který je jedním z pučistů, píše portál CNN.

Jako důvod k provedení převratu uvedli vojáci nespokojenost s ekonomickou a bezpečnostní situací. Pučisté také oznámili uzavření hranic, zrušení ústavy, pozastavení funkce všech státních institucí a zákaz nočního vycházení.

[chooze:article;value:499883]

Kde přesně pučisté drží prezidenta Bazouma, není jasné. Bazoum je demokraticky zvoleným prezidentem Nigeru a důležitým spojencem západních mocností, zejména Spojených států, v boji proti islámským radikálům v západní Africe. V době jeho zajetí moc nad oficiální vládou Nigeru převzal ministr zahraničí Hassoumi Massoudou. Podle něj většina armády stojí proti pučistům.

Prezidentu Bazoumovi také přislíbil podporu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Generální tajemník OSN António Guterres rovněž prohlásil, že organizace podpoří Bazouma i zvolenou vládu Nigeru v boji proti pučistům, uvedl portál BBC.

Pro Niger to není poprvé, co se armáda pokusila o převrat. V roce 2021, dva dny před inaugurací Bazouma, se jednotka nigerského letectva pokusila převzít kontrolu v zemi. Tento převrat však selhal a pučisté byli zatčeni.

Kreml plánuje převrat v Moldavsku, tvrdí prezidentka. Podle ní má unášet rukojmí (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.