Volby mohou Británii navždy změnit. Sunak hraje o přežití strany, říká expert

Podle komentátora značí dřívější termín voleb, které původně měly proběhnout až na přelomu letoška a roku 2025, že se zhorší ekonomická situace ve Velké Británii. 

"Svědčí to o tom, že nemá příliš naději, že by se situace mohla zlepšit. Teď přišla dobrá čísla, co se týkají inflace, což byla záminka pro vyhlášení těch voleb. Po dlouhé době se inflace dostala ke dvěma procentům. Předpokládá se, že ke konci roku naopak inflace zřejmě stoupne," řekl pro TN Live Šmigol.

Velkým tématem je podle něj nelegální migrace. Premiér Sunak tak doufá, že se mu před volbami podaří plán posílat žadatele o azyl do Rwandy, kde mají čekat na rozhodnutí úřadů. 

[chooze:article;value:556786]

Zároveň se ale předpokládá, že v létě začnou směřovat migranti na lodích přes kanál La Manche. Situace se tak dost možná i v této oblasti bude horšit.

"Všeobecně to vypadá, že se rozhodli neprodlužovat agonii té vlády, která na tom teď opravdu není dobře, a raději jít k volbám nyní," poznamenal.

Pomoci by mu mohlo i fotbalové mistrovství Evropy. Na fotbal se totiž ve Velké Británii hodně hledí. "Doufají, že pokud by anglický tým dosáhl nějakého dobrého výsledku, že by se ta dobrá nálada mohla možná odrazit i na voličích a mohli by přispět vládě, i když to je spíš takové zbožné přání podle mě," vysvětlil komentátor.

[chooze:article;value:555327]

V průzkumech jsou konzervativci asi 20 procentních bodů za labouristy Keira Starmera. "Nyní mají nějakých 344 poslanců, jestli se nemýlím, a kdyby získali kolem 200, tak se to pokládá jako taková čestná prohra. Pokud by to bylo kolem stovky, tak je to katastrofa, ale jsou i takové odhady, které jim předpovídají, že by mohli získat 50 poslanců a méně. A v tom případě se říká, že by to byl v podstatě konec konzervativců jako relevantní politické síly a znamenalo by to de facto zánik strany," upozornil Šmigol.

Problémem Sunaka podle něj je, že je schopným technokratem a ekonomem, ale nedokázal vyřešit problémy. "Na rozdíl od Borise Johnsona, který byl před tím, tak on není příliš charismatický, působí roboticky, jeho projevy nemají příliš mnoho šťávy, je vidět, že to čte ze čtecího zařízení a tak dále," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.