Volby navzdory povodním. V postižených obcích účast prudce klesla

"Úzkost a těžkosti, které vyplývaly z tragických povodní, byly těžkým břemenem pro všechny zúčastněné. O to více si cením profesionality všech, kteří volby zajišťovali," uvedl vrchní ředitel sekce legislativy a státní správy ministerstva vnitra Petr Vokáč.

Volební účast byla celkem 33 procent. To se podle něj významně neodchyluje od volební účasti v posledních krajských volbách. "Pokud jde o účast v postižených místech, zde byla zhruba o třetinu nižší, což je pochopitelné vzhledem k těm obtížnějším podmínkám," doplnil.

[chooze:article;value:574722]

V některých postižených obcích byl ale propad ještě významnější. Například v Zátoru klesla účast oproti minulým volbám z 29,07 procenta na 8,81 procenta, což je pokles o více než dvě třetiny. Podobná je situace i v České Vsi na Jesenicku, kde klesla ze 36,63 na 11,31 procenta. 

Právě tyto obce patřily mezi ty, které povodně nejvíce postihly. V Zátoru volby musel organizovat krajský úřad.

Volby navíc nekončí. V Šumperku a Opavě totiž ještě proběhne druhé kolo senátních voleb. Na obou místech účast v prvním kole klesla oproti minulým volbám o asi čtvrtinu. "Budeme situaci dále monitorovat," řekl o těchto okrscích ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jírovec. 

[chooze:article;value:575011]

"Zpracování výsledků voleb proběhlo naprosto standardně a bez problémů," oznámila místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová. Celkem se podle ministerstva vnitra podařilo volby i přes potíže v postižených oblastech úspěšně zorganizovat.

Státní volební komise tak výsledky schválila, ve sbírce zákonů by měly vyjít v úterý, následně začne desetidenní lhůta, během které mohou přicházet stížnosti na průběh voleb.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.