Volební debata z Ústeckého kraje. Lídři kandidátek řešili korupci i chudobu

Už v půlce srpna odstartovala na TN Live série 13 debat s názvem V 24: váš kraj, váš hejtman. Debaty probíhají vždy v pondělí, ve středu a v pátek.

Do studia ve středu dorazili Richard Brabec (ANO), Vít Rous (Piráti), Jan Paparega (Lepší sever), Jiří Kulhánek (ODS), Vladimír Jelínek (Přísaha), Jaroslav Foldyna (SPD, Trikolora a PRO), Karolína Žákovská (Spojenci pro kraj), Oldřich Bubeníček (STAČILO!) a Jan Papajanovský (STAN).

[chooze:article;value:573329]

Otázky na lídry

Debata začala otázkou na každého z kandidátů. Moderátorka Michaela Indráková jako prvního vyzpovídala exministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO. Kvůli korupční kauze, ve které uvízl i dřívější lídr kandidátky Marek Hrabáč, nyní již z ANO vyloučený, převzal jeho pozici Brabec, který byl ale až na 13. místě kandidátky. Dotaz byl, proč je lídrem zrovna Brabec.

"To je otázka na vedení hnutí. Rozhodlo vedení hnutí, to je orgán, kde je více lidí než jen pan Babiš (předseda hnutí Andrej Babiš, pozn. red.). Dost pravděpodobně je ten důvod, že bylo potřeba velmi rychle zareagovat a zvolit nového lídra, tak dostaly přednost zkušenosti. Byl jsem osm let členem vlády, mám zkušenosti s funkcemi v krajském i městském zastupitelstvu a několik let jsem řídil velké privátní fabriky," objasnil Brabec.

Na lídra kandidátky SPD Jaroslava Foldynu mířil dotaz, zda jeho sympatie k ruské proputinovské motorkářské skupině Noční vlci i Rusku nemohou představovat bezpečnostní riziko.

"Přijeďte k nám do Ústeckého kraje, pojďte se mnou večer do Mojžíře a jestli tam potkáme nějaké Rusy, kteří tam dělají večer nepořádek nebo tam vysypávají z oken popelnice nebo přepadávají lidi, tak pojďme za nimi a uděláme tam pořádek, jen to fikne," prohlásil Foldyna. Dodal, že doprovází potomky vojáků z klubu Nočních vlků k hrobům jejich dědů, kteří osvobodili Československo a vadí mu zkreslování historie.

Vladimír Jelínek zastupuje hnutí Přísaha, které se prezentuje jako protikorupční. Dotaz se týkal možné koalice s hnutím ANO v Ústeckém kraji v kontextu korupční kauzy, která se ANO dotkla.

"Jsem teď v krajských volbách a nějakou komunikaci, která by vedla ke koalici s ANO, musí vést naše vedení, ne já. Pokud budu zvolený na kraj, tak samozřejmě jsme schopni utvořit koalici se stranami, které budou mít stejná program a setkáme se v těch bodech," shrnul Jelínek.

[chooze:article;value:573140]

Koalice STAČILO brojí proti obchodu s chudobou. Na kandidátce mají na 21. místě sociálního demokrata Marcela Běhounka, který byl s podobným byznysem v minulosti spojován, byť nebyl z ničeho oficiálně obviněný a ani obžalovaný. Padl tedy dotaz na to, proč se koalice rozhodla Běhounka na kandidátku zařadit.

"Tento bod tam máme (obchod s chudobou, pozn. red.), protože se opravdu dlouhodobě neřeší a všichni vždy před volbami slibují, že s tím něco udělají. Kraj v tom nevyvíjí žádnou legislativní iniciativu na Poslaneckou sněmovnu, aby toto změnila. Pokud není člověk obviněn či obžalován, tak nevím, že by měl nějaké problémy," reagoval lídr Oldřich Bubeníček.

Jiří Kulhánek z ODS zase odpovídat na otázku, proč se ODS snaží v Poslanecké sněmovně protlačit změnu rozpočtového určení daní, což by pro Ústecký kraj znamenalo ztrátu 400 milionů korun rozpočtu.

"S novelou nesouhlasíme, psali jsem stanovistko za kraj, udělali jsme i usnesení krajského zastupitelstva, kde jsme jednotně odhlasili, že všichni naši poslanci, kteří jsou i zastupitelé v našem kraji, tak budou hlasovat proti této novele. Jednal jsem i s předsedou Senátu (Miloš Vystrčil z ODS, pozn. red.), aby zákon nebyl přijat, protože nás hrubě znevýhodňuje," sdělil Kulhánek.

Dotaz na lídra kandidátky STAN Jana Papajanovského se týkal plánu strany na přilákání mladých lidí zpět do kraje.

"Mají-li se do kraje mladí lidé vracet, tak se musí zvýšit sociálně-kulturní kapitál, ale také zaměřit se na regenerace brownfieldů, a to by nemělo zůstat jen na obcích. Pomocí operačního programu Spravedlivá transformace by se vytvořil vzorový projekt, kdy by se v každém okresu regeneroval jeden brownfield, kde by vznikly podniky či byty a pomohlo by to rozvoji kraje," přiblížil Papajanovský.

[chooze:article;value:572637]

​Na lídra kandidátky koalice Lepší sever Jana Paparegu z hnutí ProMOST šel dotaz ohledně finančních darů, na které upozornil Deník N, od lidí, kteří byli v minulosti spojování s kriminálním podsvětím. Koalice dostala darem 250 tisíc korun od firmy spoluvlastněné Radkem Vrábelem, který u soudu dostal trest za vydírání. Sídlo hnutí je také v domě, který vlastní politik sociální demokracie Kamil Havelka. Ten byl v minulosti vymahačem. Hrozí, že by tito lidé měli na politiky po případném vítězství ve volbách vliv?

"Nebudou. Lepší sever jako takový zaštituje tři subjekty, které jdou do krajských voleb, nejsem součástí Lepšího severu. Když se objevily články o tom, že jsme obdrželi nějaké finanční prostředky od této společnosti, tak jsem si nechal dát zprávu od jejího předsedy, ty finanční prostředky jsme vrátili, tím jsme se vypořádali, a s touto firmou nemáme nic společného a jsem za to rád," pronesl Paparega.

Piráti jsou nyní na krajském zastupitelstvu v opozici. Třetí místo na kandidátce patří Jiřímu Baudisovi, který zastává pozici šéfa kontrolního výboru. Dotaz na lídra Víta Rouse zněl, proč si Baudis nevšiml a neupozornil na možnou korupci na kraji.

"Kolega nejen splnil, ale dokonce předčil očekávání oproti předchozím předsedům kontrolního výboru, protože dokázal svou prací kraji ušetřit vyšší desítky až stovky milionů korun tím, že zjistil, že příspěvkové organizace kraje platí zbytečně vysoké poplatky a mají nízké úroky na bankovních účtech. Kraj díky tomu nastavil nová pravidla," vysvětlil Rous. Dodal, že kontrolní výbor nemá možnost kontrolovat zadávání zakázek v Krajské zdravotní, což je další problematická kauza v kraji.

Radní Michal Kučera za Spojence pro kraj na začátku volebního období sliboval co nejlepší využití dotací na transformaci kraje po těžbě uhlí. Nicméně to se mu podle kritiků moc nepovedlo. Úsilí kolegy zhodnotila v debatě lídryně kandidátky Karolína Žákovská.

"Částečně se dotace využily efektivně a jsou dobré projekty i v Ústeckém kraji, třeba projekt transformačního centra. Na druhou stranu, až budeme hovořit o věcech, které se možná tak nepovedly, mezi nimi je potřeba zmínit, že se nám nepodařilo více ovlivnit rozhodování o strategických projektech ze strany kraje. Velkou roli hraje Regionální konference, což je orgán zřízený dopisem ministryně, který nemá žádnou odpovědnost ani oporu v zákoně. Kraj má v tomto orgánu jen čtyři hlasy, takže když se hlasovalo o zařazení projektu těžby lithia, tak všichni zástupci kraje byli proti, ale zbylí členové konference to podpořili," okomentovala Žákovská.

Jedním z hlavních témat pro Ústecký kraj je problém s vyloučenými lokalitami. Lídři kandidátek popisovali svoje recepty, jak s problémem naložit. Vyloučené lokality trpí kvůli obchodníkům s chudobou, kteří často koupí vybydlený dům a nastěhují tam nadměrný počet lidí. Podobný případ řešilo v nedávné době například Dubí. Jedním z návrhů je například vykupování bytových jednotek městy. Problémem jsou ale často i vysoké náklady.

Na TN Live již diváci mohli vidět celkem devět debat, a to z Vysočiny a z krajů Karlovarského, Libereckého, Pardubického, Královéhradeckého, Zlínského, Plzeňského, Olomouckého a Jihočeského. Další debata bude v pátek s kandidáty z Moravskoslezského kraje.

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Na celou debatu se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.