Volební místnosti v Rusku se uzavřely. Jméno nového prezidenta není překvapením

Prezidentské volby v Rusku většina západních států považuje za pouhou frašku. Už před sečtením hlasů bylo jasné, že Vladimir Putin obhájí prezidentský mandát. "Hlasuji poprvé v životě. I když můj hlas nic neovlivní, budu mít čisté svědomí kvůli sobě i kvůli budoucnosti, kterou chci pro naši zemi," prohlásila prvovolička Julija.

Tým zesnulého opozičníka Navalného vyzval odpůrce Putinova režimu, aby se v neděli přesně v poledne dostavili k volebním místnostem, a vytvořili tak dlouhé fronty, které by symbolizovaly protestní shromáždění. "Cítím se trochu beznadějně, ale zároveň věřím v to nejlepší a cítím, že díky všem, kteří tu stojí a účastní se akce, je šance něco změnit," uvedla další volička Máša Ševcovová.

"No, nebudu říkat, která z mediálních osobností mě sem svolala, ale rozhodla jsem se sem přijít ve 12 hodin, abych bezpečně vyjádřila svůj názor," řekla volička Jelizaveta.

Po sečtení 99 procent hlasů získal Putin přes 87,3 procenta, uvedla ruská agentura TASS. Podle těchto výsledků neměl nikdo z protikandidátů více než něco málo přes čtyři procenta. Volební účast přesáhla 74 procent, byla tedy ještě vyšší než při posledních volbách před šesti lety.

[chooze:article;value:546474]

​Protestní akci podpořila i řada Putinových oponentů žijících v exilu. Fronty se vytvořily i v zahraničí u ruských ambasád. V Berlíně se do jedné postavila vdova Julija Navalná. V Rusku, zejména v Moskvě a Petrohradě, zatkla policie nejméně 50 protestujících.

Volební urny byly otevřené i na Ukrajině v Rusy nelegálně okupovaných oblastech. "Co očekáváme od voleb? No, přece to, že bude klid a mír, že všechno bude v pořádku. Že přijde dobrý prezident. Ten, kterého máme teď, také není špatný," prohlásil obyvatel Krymu Vjačeslav Bočurin.

Názor na ruské volby dala Ukrajina jasně najevo. V Záporožské oblasti zasáhly ukrajinské drony volební místnosti a budova začala hořet. Další ukrajinské útoky byly hlášeny i v Rusku, a to z Bělgorodské oblasti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.