Vrátí se ještě mrazy a chumelení? Meteorologové mají jasno

V Česku si někde užijeme sněhu s teplotami pod nulou ještě v prosinci. V části Česka tak budou bílé Vánoce.

"Nad 600 metrů nad mořem by se mělo sněžení vrátit ve druhé polovině příštího týdne, tedy před Vánocemi, poté až do konce měsíce bude sněžit jen nad 800 metry nad mořem," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. "V nížinách to ale na sněhovou nadílku nevypadá," doplnila.

I ve zbytku zimy bychom mohli ještě zažít kruté mrazy. "Leden, únor, březen mají být teplotně nadprůměrné, nějaké krátké ochlazení je ale možné," poznamenala. "Teplotně nadprůměrný byl překvapivě i prosinec, podobné odchylky jako na jeho začátku ještě mohou přijít," dodala.

[chooze:article;value:532850]

Podle webu Severe Weather Europe čeká Evropu v lednu náhlá změna. "Týdenní předpověď tlakové anomálie ukazuje oblast nízkého tlaku vzduchu, která klesá do centrální části. To by mohlo přinejmenším dočasně oslabit západní proudění a zvýšit potenciál sněžení nad centrálními a severními částmi," napsal meteorolog Andrej Flis.

To by znamenalo, že nasněží i v Česku. Kruté mrazy ale podle něj očekávat nemáme. 

"Systém nízkého tlaku vzduchu nad severními oblastmi pohání mírnější západní proudění z Atlantiku," avizoval Flis. To tedy podle něj brání studenému vzduchu ze severu, aby dorazil do střední Evropy a přinesl nízké teploty.

Meteoroložka Dagmar Honsová na TN Live řekla, jaké bude počasí na Vánoce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.