Vrcholí sezóna samosběru jahod. Někde už téměř žádné nezbyly

Jahod sice letos nebylo tolik jako v předchozích letech, zato byly vyzrálé a sladké. Díky dostatku sluníčka jim stačí pár hodin na uzrání a i z polí mizí rychleji. "Zájem je obrovský. Od rána jsou fronty jak na samosběr, tak na natrhané jahody," prozradil pěstitel jahod ve Vodňanech Vasyl Manzyuk. 

Sbírat jahody každoročně vyráží třeba pan Jiří. Co s nimi udělá, v tom už má jasno. "U nás vedou marmelády. A do mrazáku," svěřil se. 

Sezóna jahod sice pomalu končí, třeba ve Vraňanech ale mají lidé možnost kromě nich sbírat i hrášek. "Už v příštím týdnu plánujeme zahájení samosběru česneku. Budou následovat okurky nakládačky. Potom se to přesune ke komoditám, které jsou na uskladnění. Takže koncem srpna začneme se samosběrem cibule a koncem září nás čeká samosběr brambor," sdělila Dagmar Hančová z Farmy Vraňany. 

[chooze:article;value:509915]

​V supermarketu vyjde kilo jahod v akci o zhruba 50 korun dráž než na plantáži. Kilo hrachových lusků asi o 20 korun dráž a za kilo nakládaček zaplatíte až o 40 korun více než za ty sebrané na poli. Lidé si navíc pochvalují i to, že si plodiny sami vyberou. 

"Zájem o samosběr každoročně stoupá. I když se mění trošku ten samosběračský návyk. Když vezmeme třeba deset let dozadu, tak ti lidé sbírali daleko větší množství," prozradila Hančová.

V posledních letech se prý zájem zvyšuje a lidé chodí sbírat i několikrát za sezónu, ale s menšími košíky. Podle provozovatelů už prý lidé plody tolik nezamrazují, ale užívají si jich čerstvých.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.