Výpadky léků už se nemají opakovat. Válek představil zásadní novelu

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je situace složitá v celé Evropě. Největší výpadky se ale podle něj podařilo nahrazovat pomocí zásob z jiných zemí, což umožnil loni přijatý zákon. Řešení problému považuje předseda vlády za jeden ze zásadních úkolů ministerstva zdravotnictví.

Právě otázce antibiotik se věnoval na úterní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Hlavní informací je, že s výrobci a distributory se podařilo vyjednat pro příští měsíce takové množství antibiotik, penicilinových i jiných, že spotřeba během následující sezóny bude plně pokryta s dostatečnou rezervou," přislíbil ministr. 

[chooze:article;value:510989]

​Státu se podle něj podařilo objednat dodávku 130 tisíc penicilinových antibiotik do začátku října a dalších 170 tisíc do první poloviny listopadu. "Je tam víc než dostatečná rezerva, aby se ani náznakem neopakovala situace z loňského prosince, případně letošního roku," dodal Válek.

​Problém podle něj není v tom, že by plošně chyběla antibiotika, ale že současná legislativa neumožňuje je zajistit ve všech lékárnách. To by se podle něj mělo změnit. "Snad konečně prvním čtením projde a kolegové z opozice uznají, že je to důležitá novela," zdůraznil. Léky tak bude muset distributor dodávat do všech lékáren, ne pouze do některých. 

Novela je podle něj zásadní v tom smyslu, že výrazně zvyšuje odolnost lékového trhu proti výpadkům a posiluje pozici pacienta. "Stěžejní změnou je povinnost výrobců dodávat léky ještě jeden až dva měsíce po nahlášení výpadku. Tedy nemůže se opakovat situace, že výrobce nahlásí výpadek a Česká republika bude v situaci, kdy musí shánět jiného výrobce nebo prosit jiné státy o jejich rezervy," vysvětlil Válek. 

Nízká cena léků

Důvody výpadků léků jsou podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) různé. U některých v posledních měsících chybí účinné látky, u jiných zase obaly, vliv měla i zvýšená nemocnost respiračními infekcemi.

[chooze:article;value:512708]

​Český výrobce základního penicilinového antibiotika jako důvod přerušení dodávky uvedl nízkou maximální cenu, za kterou lék v Česku může prodávat. To potvrzuje slova některých lékárníků, kteří tvrdí, že podstatným problémem je i špatně nastavená cenotvorba léků v Česku.

"Začali jsme jednat se zdravotními pojišťovnami a v této chvíli dochází k navýšení ceny," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, podle kterého ale daný výrobce není na českém trhu dominantní. "Máme tu dva jiné významné dodavatele, který drží 70 % dodávek do České republiky," dodal Dvořáček. 

Podle lékárníků máme sice jedny z nejlevnějších léčiv v Evropské unii, ale výrobci nám je pak za tyto ceny nejsou ochotni poskytovat a radši ve chvíli nedostatku upřednostní jiné země. "Tomu chceme předejít," zdůraznil Dvořáček. 

Podívejte se na celý záznam z tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.