Výroba plynu z bioodpadu: Stát poskytne štědré dotace

Extrémně výhodné výkupní ceny odstartovaly před lety solární byznys a další zelená raketa podle investorů právě startuje. Biometan slibuje obrovské zisky. Stát dotuje výstavbu i vysoké výkupní ceny.

"Návratnost odhadujeme tak na sedm, osm let," uvedl ředitel společnosti provozující biometanové stanice Petr Voltr.

​Zemědělci, výrobci a prodejci potravin produkují obrovské množství biologického odpadu. Ten se už nesmí skládkovat a kdo z něho chce těžit metan, má o zdroje postaráno. Alternativou jsou jen kompostárny.

[chooze:article;value:560974]

Pryč jsou časy, kdy bioplynové stanice zapáchaly na kilometry daleko. Teď jsou zásobníky hermeticky uzavřené. Uvnitř jen tiše pracují bakterie a rozkládají zbytky zeleniny na plyn.

Zařízení stojí asi 40 milionů korun. Filtrační zařízení dokáže vytáhnout z bioplynu čistý metan, který má stejné využití jako zemní plyn. Provozovatelé metanových stanic odhadují, že časem bude jejich produkce pokrývat až 10 procent spotřeby České republiky.

Evropská komise schválila podporu českým výrobcům biometanu ve výši 60 miliard korun. 20 let mohou dostávat zelený bonus. Investoři už větří, že se otevírá příležitost desetiletí.

"V současné době máme podepsáno asi 20 smluv o připojení," sdělil tiskový mluvčí GasNetu Tomáš Pernis. Další investoři chystají přeměnu starších stanic, které už nebudou bioplyn pálit, ale čistit a prodávat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.