Vyšetřování nehraje Mynářovi do karet. Ukázalo, že nelegální samopal byl funkční

Když policisté našli po požáru srubu v Osvětimanech neregistrovanou zbraň, nebyla už schopná střelby. Vratislav Mynář tehdy uvedl, že se jednalo o historický artefakt a samopal nebyl funkční. Vyšetřování ale odhalilo něco jiného.

Náměstek státního zástupce v Uherském Hradišti Lukáš Mahdal televizi Nova potvrdil, že před požárem byla zbraň střelbyschopná. Mynář si ale stojí za svým původním výrokem. Podle něj policie samopal zřejmě opravila. 

"Pokud dáte do auta nový motor, převodovku, odladíte ho a nastartujete, tak mechanik řekne, že mohlo jezdit. Tak asi stejným způsobem přistupovali podle mých informací k tomu samopalu," vyjádřil se pro iDnes.cz.

[chooze:article;value:494755]

K tomu se později vyjádřila i samotná policie. "Odmítáme jakékoliv, byť nepřímé, nařčení z účelové manipulace se zkoumanými předměty. Zároveň připomínáme, že každý účastník řízení má možnost podat si stížnost na postup Policie ČR, což se v tomto případě dosud nestalo," napsala na twitteru

Co naopak vyšetřování neprokázalo, je to, že by patřila Mynářovi. Ten vlastnictví neregistrované zbraně také popřel s tím, že byla v majetku jiného rodinného příslušníka. Státní zástupce ve zkráceném přípravném zřízení rozhodl, že pro vlastníka bude navrhovat podmíněný trest, a to za nedovolené ozbrojování. Kdo je ale skutečným vlastníkem zbraně, to Mahdal neupřesnil. 

Mynářův srub zachvátil požár loni v březnu. Kromě již zmíněného samopalu tam policie našla ještě jednu zbraň. "Na požářišti byly nalezeny celkem dvě zbraně. Krátká zbraň byla držena legálně," sdělil televizi Nova Mahdal. 

Více k loňskému požáru srubu v Osvětimanech se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.