Vysoký důstojník kradl data ministerstvu obrany. Mohlo jít o ruského špiona

Vyšetřování dostala na starost Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) a vojenská policie. Se zjištěním přišly Lidové noviny.

"Byla zřízena pracovní skupina, která se zabývala odhalováním a vyšetřováním trestné činnosti související s neoprávněným kopírováním dat důstojníkem Armády České republiky z informačních systémů ministerstva obrany," potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Podle našich informací zpravodajci čekali, jestli se důstojník pokusí ukradená data prodat, ve hře byla údajně i Moskva. Přestože Vojenské zpravodajství své případy obecně nekomentuje, tentokrát udělali výjimku. "Úkolem Vojenského zpravodajství je chránit Českou Republiku a odhalovat jakékoli jednání, které by mohlo ohrozit obranu nebo bezpečnost naší země. To byl i tento konkrétní případ armádního důstojníka," sdělil mluvčí Jan Pejšek.

[chooze:article;value:510639]

Podle zdroje ze zpravodajské komunity byl major pod drobnohledem tajných služeb do doby, než začalo hrozit vyzrazení sledování. Pak začalo vyšetřování.

"Podle mě je to nedotažená kauza, protože jen člověk, který trpí duševní poruchou, sbírá informace bez cíle, každý jiný člověk to dělá s nějakým zlým úmyslem," prohlásil bývalá ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

"Podle informací policie bylo vyšetřování ukončeno a případ byl předán státnímu zastupitelství, ministerstvo obrany nemůže podrobnosti případu komentovat," informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

[chooze:article;value:510755]

O jak citlivá data se mohlo jednat, jsme se od vojenské policie nedozvěděli. Teoreticky ale mohlo jít i o přísně tajné informace.

"Může to být člověk, který měl na starosti ochranu vzdušného prostoru, tím pádem mohl mít vhled i do informací NATO. Jsou k tomu utajované informace až do úrovně přísně tajné," upozornil bývalý zástupce náčelníka generálního štábu Bohuslav Dvořák.

O obžalobě rozhodne dozorový žalobce. Za zneužití dat hrozí až osmiletý trest.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.