Vyšší ceny potravin i zájezdů. Experti upozorňují na následky dražší nafty

Nafta je o 17 korun levnější než před rokem, benzin o 10. Jenže brzy to bude jinak a ceny výrazně porostou. Zvýšení cen pohonných hmot se může promítnout i do obsahu našich peněženek. Podle odborníků ale zásah nebude nijak značný.

"Samozřejmě to navrácení spotřební daně na původní úroveň ovlivní celý ten proces dopravy, logistiky a je to jeden ze základních vstupů do všech komodit, o kterých můžeme uvažovat, jako jsou potraviny, ale i další spotřební zboží," upozornil ekonom Petr Studnička.

"Nafta se pořád bude vracet na hodnoty, které byly normální v poslední době, my naopak jsme teď zažili anomálii, že stála nesmyslně málo," myslí si ekonom Vítr Hradil. 

[chooze:article;value:510184]

"Některé komodity to může zdražit. Předpokládám, že to zdraží nějakou zájezdní dopravu, autobusovou dopravu, tam to dopad mít může," řekl analytik Radim Dohnal.

A právě na dopravce to může mít největší vliv. "Jsou jediní, kteří tankují v takovém množství, aby pro ně tohle mělo významný efekt," vysvětlil Hradil.

"Ten plán byl, že to vydrží do konce roku. Státní rozpočet se nevyvíjí moc dobře, tak rozumím tomu, že vláda o to usiluje, ale z pohledu všech těch, kteří používají autodopravu, tak to úplně ideální zpráva není. Na druhé straně nikdo z nás si nepřeje, aby byl rozpočet v takových schodcích," prohlásil ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

"Myslím, že to vláda chtěla dát ještě do letní sezony, aby daň vysbírala nejen od českých turistů, ale i nějakého tranzitu. Jak turistického, tak obchodního," uvedl Dohnal.

[chooze:article;value:506199]

Podle odborníků ale nebude mít zvýšení spotřební daně na původní úroveň jen negativní dopady. "V průběhu pěti měsíců se budeme bavit o dopadu pro veřejné rozpočty zhruba 3,6 miliardy korun, protože jsme v té největší motoristické sezoně," sdělil Studnička.

"Za celý rok si každý dokáže dopočítat, že to sahá někam k deseti miliardám korun. To v tom ohledu celého státního rozpočtu nemusí vypadat jako úplně hodně, ale zase si musíme uvědomit, že teď se tady dohadujeme o každou miliardu," poznamenal Hradil.

Díky spotřební dani z pohonných hmot se každoročně vybere do státní kasy zhruba 120 miliard korun. To je přibližně osm procent všech příjmů

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.