Vyvoláme hlasování o nedůvěře Fialově vládě, shodlo se hnutí ANO

"Dnes jsme se marně pokusili zařadit na pořad jednání schůze důležité body, které trápí občany této země," řekla na úterní tiskové konferenci předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. To se ale podle ní nepodařilo. "Sebereme podpisy a pokusíme se vyslovit nedůvěru této vládě," prohlásila proto.

"Na konci minulého roku přetekl pohár trpělivosti," uvedl místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). "Máme nejvyšší ceny elektřiny v přepočtu na kupní sílu za prosinec, máme nejvyšší ceny plynu v celé Evropské unii v přepočtu na kupní sílu, máme nejvyšší nárůst cen elektřiny v celé Evropské unii navzdory tomu, že ji dokážeme levně vyrábět a máme jí přebytky. To vládě nevadí, že máme nejvyšší pokles reálných mezd ze všech zemí OECD a je něco divného na tom, že o tom chceme diskutovat?" tázal se.

[chooze:article;value:483000]

"Nevadí vládě, že je považována občany a firmami jakožto vláda, která je zradila v klimatické politice v rámci předsednictví Evropské unie, kdy to, co slíbila, nejenže nesplnila, ale udělala pravý opak," sdělil Havlíček. Domácnosti podle něj budou platit více za benzín či vytápění. 

Upozornil také na to, že je v Česku nedostatek léků. "Je něco divného na tom, že o tom chceme diskusi?" řekl. "Odpovědí byla arogance, přezíravost a elitářský přístup," dodal.

"Zadala jsem sekretariátu, aby vypracoval příslušnou listinu, a předpokládám, že během dvou dnů ty podpisy budeme mít sesbírané," prohlásila Schillerová. "Paní předsedkyně (předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), pozn. red.) by měla bez zbytečného průtahu tuto schůzi svolat, takže netuším. Příští týden? Je to na ní," odpověděla na dotaz, kdy by hlasování mělo proběhnout.

[chooze:article;value:483592]

Podle Schillerové nejde o taktiku před prezidentskými volbami, ve kterých kandiduje předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Osobně v tom taktiku nevidím. Ani nevíme, jak dopadne první kolo. Kdyby v tom byla taktika, tak už jsme dávno podpisy doručili a hlasování proběhne před prvním kolem," poznamenala. "S panem Babišem jsme to vůbec neprobírali," doplnila.

Vláda má 108 poslanců. Opozice už se o vyslovení nedůvěry jednou pokusila a nevyšlo jí to. Rozložení sil v Poslanecké sněmovně se od té chvíle nezměnilo. "Kdybychom měli vycházet z této optiky, tak nikdy nemůžeme navrhnout nic," myslí si Schillerová. "Už se na to nemůžeme dívat," doplnila.

Prezidentská kampaň, myslí si premiér

"Opozice má samozřejmě právo svolávat hlasovaní o nedůvěře vládě kdykoliv. Vzhledem k tomu, jaké je rozloženi sil v Poslanecké sněmovně, se ale jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnuti snaží o jakousi prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu," napsal na twitteru Fiala.

https://twitter.com/P_Fiala/status/1612896324344487954

"Hlasování o nedůvěře vládě mezi 1. a 2. kolem prezidentských voleb by mělo být Andreji Babišovi započítáno jako náklad prezidentské kampaně," okomentovala na twitteru úterní rozhodnutí poslanců ANO předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová.

[chooze:article;value:483648]

První vicepremiér Vít Rakušan (STAN) se na twitteru vyjádřil k námitkám opozičního hnutí, že se vláda nezabývá jeho návrhy. "Opozice se zřejmě domnívá, že zařazování bodů do programu sněmovny je nárokové. Není. Sněmovna projedná ty body, na nichž se většinově shodne. Tak funguje parlamentní demokracie, jejíž podstatu ANO evidentně stále nechápe. A tak fungovala i v době, kdy dnešní opozice měla většinu" uvedl.

"Návrhy na doplnění programu, které nám tehdejší koalice schválila, bych za celé období spočítal na prstech jedné ruky. Není pravda, že negujeme všechno, s čím opozice přijde. Kdyby dnes celý den neobstruovali jednání sněmovny, mohlo se dostat i na pozměňovací návrh k zákonu o ČT," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.