Významný nález v Chile. Vědci objevili nový druh dinosaura

Býložravý dinosaurus s čumákem připomínajícím kachní zobák, který se proháněl pravěkou krajinou chilské Patagonie. Tak to je Gonkoken nanoi, jak dosud neznámý druh dinosaura vědci pojmenovali. Údajně mohl měřit až čtyři metry a vážit okolo tuny.

Studie, která archeology dovedla k jeho objevení, trvala neuvěřitelných 10 let. Všechno začalo v roce 2013, kdy vědci našli první úlomky kostí. Během dekády jich nastřádali více než 100, což jim pomohlo zjistit, jak dinosaurus vypadal. "Nejdřív jsme si mysleli, že je ze stejné skupiny jako ostatní jihoameričtí hadrosauři, ale jak studie postupovala, uvědomili jsme si, že jde o něco bezprecedentního," popsal vedoucí studie Jonathan Alarcon.

[chooze:article;value:470253]

Nejde totiž o dalšího dinosaura z čeledi hadrosaurů, tedy kachnozobých, nýbrž o jeho zhruba o šest milionů let staršího předchůdce. V Chile je to už několikátý významný archeologický nález. "Podle našich zkušeností jsou dinosauří nálezy v Chile velmi vzácné. Tři z těch pěti, co tu kdy byli nalezeni, měli obrovský vědecký význam. Nic podobného se nikde jinde nenašlo," vysvětlil Alexander Vargas z univerzity v Chile.

Například letos v lednu vědci v chilské části Patagonie objevili dinosauří fosilie, které v těchto zeměpisných šířkách nemají obdoby, a to včetně pozůstatků megaraptorů, kteří dominovali pravěkému potravnímu řetězci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.