Vzácná mince se prodala za téměř 20 milionů. Pochází z Kutné Hory

[chooze:gallery;value:35293]

​Desetidukát s Leopoldem I. byl vyražený v roce 1669 v Kutné Hoře. Průměr má asi 4,5 centimetru a váží necelých 35 gramů. I to ale stačilo na to, aby se jeho cena v páteční pražské aukci vyšplhala až do nebes. Na minci šlo celkem 14 příhozů.

Vyvolávací ceny byla 300 tisíc eur, což je podle aktuálního kurzu asi 7,55 milionu korun. K výsledné ceně v přepočtu 16,3 milionu korun ale musí kupec zaplatit ještě aukční přirážku, která činí 20 procent, za minci tak zaplatí celkem 780 tisíc eur, tedy 19,6 milionu korun.

[chooze:article;value:548443]

​Mince pochází ze sbírky známého sběratele a lékaře Václava Bruny. Kvůli protistátní činnosti skončil za totality na několik let ve vězení, později emigroval do zahraničí. Nakonec se vrátil a začal se starat o rodinný statek ve východních Čechách.

Jeho sbírka mincí vznikala asi pět dekád. "V posledních desetiletích byla systematicky tvořena jako svědectví o ražbě a oběhu mincí na území Česka od starověku až po období první Československé republiky. Těžiště sbírky představují ražby českých a moravských Keltů, mince středověkého českého státu a habsburské ražby z českých a moravských mincoven zejména od 16. do 18. století. Nechybí ani ražby nejvlivnější české šlechty – Pernštejnů, Rožmberků, Šliků, Albrechta z Valdštejna, Karla Egona Fürstenberga a dalších. Desítky často unikátních mincí, zakoupených po celém světě, pocházejí ze starých sbírek," uvedl mluvčí Martin Moc.

V navazující aukci se dražila také vzácná stokoruna, která sloužila jako vzor k bankovce, kterou tiskla ČNB ke 100. výročí české měny. Začínala na 800 eurech, tedy asi 20 tisících, nakonec se vydražila za 1 000 eur, což je asi 25 tisíc korun, s aukční přirážkou pak kupec zaplatil celkem 30 tisíc korun.

Na rozhovor s Václavem Brunou se můžete podívat níže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.