Vzduch už je plný pylu. Alergikům nastávají těžké časy

Líska, olše, vrba nebo topol – pyl z těchto stromů je v těchto dnech pro alergiky nepřítelem číslo jedna. "Přidávají se takové ty pozdní jarní pyly, jako jsou pyly pampelišek, ale i třeba pyly cypřišovitých," vyjmenovává další alergeny v ovzduší Zuzana Humlová z Ústavu imunologie a mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

"V těch nejnižších nadmořských výškách kvete i tráva, což je také velmi alergizující jev," dodává pak meteoroložka Dagmar Honsová.

Až 40 procent Evropanů nějakou formou alergie trpí. Za posledních 20 let se počet lidí alergických na pyl až trojnásobně zvýšil. A další každoročně přibývají. Pacienty většinou začnou svědět oči a mají je červené. K tomu se můžou přidávat i další potíže, včetně kožních.

[chooze:article;value:500569]

"Začne to svěděním v nose, trochu to i pálí, pak začnou oči, ty taky svědí a pálí, pak začnou kašle. Já osobně bych to bez léků prostě nedala. Beru je celoročně. Jsou ale i alergici, kteří je berou sezonně," popisuje své obtíže alergička Julie Koblasová.

Pro vyvolání alergické reakce přitom stačí pouhých pět pylových zrnek v jednom metru krychlovém. Rady, jak se alergické reakci vyhnout, jsou ale jasné. Omezit aktivitu venku a vyhýbat se parfémům nebo tabáku, což jsou výrazná dráždidla. Doporučuje se také časté mytí vlasů, abyste se zbavili pylových zrnek dřív, než proniknou do dýchacích cest.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.