Vzpomínky na Naďu Urbánkovou: V lásce měla smůlu, ale čas s ní byl dar

Původně podkrkonošská zdravotní sestřička Naďa Balabánová měla v sobě mimořádný herecký i pěvecký talent, který ji vystřelil z rodné Nové Paky do Pardubic, odkud se po pěti letech vydala do pražské Laterny magiky. Hlavní město okouzlila už pod jménem Urbánková, když se provdala za herce Karla Urbánka, jenže manželství v jejích 20 letech ztroskotalo. Celkově vztahy byly největším smolným momentem zpěvaččina života.

Oscarový film Ostře sledované vlaky či do trezoru nadlouho uzavřený projekt Skřivánci na niti, to jsou asi nejvýznamnější počiny herečky Nadi Urbánkové. Nakonec však v její kariéře zvítězil zpěv. Režisér Jiří Roháč Naďu angažoval do Semaforu, kde zažila nejslavnější období nástupu dvojice Šimek– Grossmann. Druhý jmenovaný napsal zpěvačce úžasné texty proslulých písní Závidím a Drahý můj.

[chooze:article;value:486730]

Bleskurychle se tyto písně staly oblíbenými hity a do Semaforu mířily davy fanoušků. Pro Naďu Urbánkovou už bylo jeviště Semaforu těsné, a tak se začala věnovat i sólové kariéře. "Naďa spolupracovala s Country Beatem Jiřího Brabce, kde byl jejím skvělým partnerem i Karel Kahovec. Klavírista, skladatel a velký znalec americké country hudby Jiří Brabec zpěvačku stylizoval do pojetí moderní country, což jí vyneslo pět zlatých slavíků i úspěšné vystoupení na festivalu v Nashvillu," popsal úspěchy zpěvačky Václav Svoboda.

Díky výjimečnému hlasovému rozsahu dokázala zlatá slavice zazpívat i klasickou kantilénu. Za píseň Mosazný džbán získala ocenění Bratislavské lyry, úspěch sklidil i její další šlágr Gondola. "Všestrannost i milý a skromný projev byly její největší akvizicí," řekl Václav Svoboda.

Po mateřské se Naďa vrátila ke spolupráci s Country Beatem, kde jí byl partnerem Karel Černoch. Zpívala také s Orchestrem Václava Hybše a účinkovala v Hudebním divadle Karlín. Hity Můj Vilém peče housky, Blonďák s červenou bugatkou, Mám ráda žužu či Svatební průvod se budou hrát navždy. Dalším z neotřelých hitů je například Anči, sviť, kde se na jevišti Naďa Urbánková potkala s Marií Rottrovou a Helenou Vondráčkovou.

[chooze:article;value:437565]

​Ikonická sbírka brýlí 

Naďu Urbánkovou proslavily také její veliké kulaté brýle, které k ní patřily jako Vltava k Praze. Do paměti svých fanoušků se zapsala právě díky vystupování s mohutnými brýlemi různých tvarů, za život jich vystřídala přes pár set. Přestože je brala jako handicap, postupem času k ní neodmyslitelně patřily.

Když si zpěvačka brýle sundala a vzala si kontaktní čočky, stal se z ní jiný člověk. A lidé ji mnohdy ani nepoznali. Například ve snímku Na samotě u lesa si diváci mohli Nadi všimnout bez brýlí, a dokonce s krátkými tmavými vlasy.

​Na vřelou povahu zpěvačky zavzpomínala i její divadelní kolegyně Pavlína Filipovská. "S Naďou bylo vždycky dobře, mám na ni jen hezké vzpomínky," svěřila  TV Nova herečka Pavlína Filipovská. "Zpráva o její smrti mě velice zaskočila, protože jsme byly jako kolegyně strašně svázané. Když někdo chybí, uvědomíme si, jak pevné je to vzájemné pouto a jak to člověka zasáhne," dodala smutně. 

"My jsme s Naďou zažily krásná léta v divadle Semafor a mnohá televizní i filmová natáčení. Bylo to všechno v dobré náladě, protože Naďa byla usměvavá. Byla to statečná holka, která v životě musela leccos překonat. Dokázala jít přes překážky elegantně a s půvabem, který vždy měla," zavzpomínala s dojetím Nadina přítelkyně.

"Naďa byla obdivuhodná kolegyně, nikdy jsem od ní nezažila ani zlomek závisti nebo soupeření. Vždycky jsme vycházely jako parťačky a měly jsme k sobě velice blízko. Cítím velkou vděčnost okolnostem, které mi s Naďou umožnily prožít ta krásná léta, ač pracovní. Dělaly jsme, co jsme uměly, a měly se rády. Je to dar, lidé by si času měli vážit a zacházet s ním, jak se má. My jsme totiž leccos nestihly a musí to za nás dohnat jiní. Sbohem, Naděnko, my se zas potkáme," vzkázala Pavlína Filipovská kolegyni do nebe. 

Nešťastné lásky

Přestože v profesním životě se Naďa Urbánková chlubila samými úspěchy, v tom milostném to bylo přesně naopak. Její smůla na muže ji provázela celým životem. V knize A příště lépe se krásná hudebnice svěřila dokonce s otřesnou zkušeností, že ji v mládí zneužil vlastní otec. Traumatické zážitky ji provázely i budoucností. 

Její první manželství s Karlem Urbánkem skončilo už ve 20 letech, během manželství bohužel přišla i o miminko. Po rozvodu s prvním mužem se Urbánková bezhlavě zamilovala do oblíbeného herce Josefa Abrháma, se kterým žila osm let. "Prožívali jsme spolu úžasné chvíle, byla to ta nejkrásnější láska, kterou jsem kdy zažila," vzpomínala v biografii zpěvačka na Josefa Abrháma.

[chooze:article;value:464080]

"Pepa mě zbožňoval, měl neskutečný humor, v každé situaci mě dokázal pobavit. Jediná, komu jsem se nelíbila, byla jeho maminka. Pepa ji oddaně poslouchal," popsala jediný problém s hercem Naďa Urbánková. Podle ní se potkali ve správný čas na správném místě a oba byli ve věku, kdy byli připravení na vážný vztah. 

Ten však bohužel pro zpěvačku skončil tragicky, od kadeřnice se po osmi letech soužití dozvěděla, že se Josef Abrhám zamiloval do mladičké Libušky Šafránkové a stýká se s ní už dva roky. To Urbánkovou velmi zranilo a Josefovi s Libuškou nemohla dlouho přijít na jména.

[chooze:poll;value:a0414306bb55717710b9eaaf1cd5193cabfa85c7;layout:tn_nova]

​Po mnoha letech však manželům přece jen odpustila. "Já jsem si Libušky velice vážila, stejně tak Josefa. Po čase jsem pochopila, že to byli lidi, kteří k sobě neuvěřitelně patřili. Oni si byli nesmírně podobní, talentovaní a byli prostě ideální. Josefovi bylo po její smrti asi hrozně. Patřili k sobě," prozradila zpěvačka po odchodu Libuše Šafránkové redakci TN.cz. 

[chooze:article;value:437565]

"Vůbec není pravda, že bych ji nesnášela. Už dávno jsem se s tím srovnala. Naopak jsem pochopila, že k sobě patřili naprosto a absolutně. Myslím si, že to byla boží vůle, aby se ti dva setkali a byli spolu," svěřila se zpěvačka.

Bohužel jí nevyšla ani dvě další manželství. Z toho s Janem Nemejovským má ale dceru Janu Fabiánovou, ze které se také stala zajímavá zpěvačka. Z druhého manželství s Janem Havlíkem si talentovaná slavice odnesla jen dluhy. Tragicky dopadl i vztah s klavíristou Jiřím Brabcem, ten se kvůli finančním potížím dokonce zabil.

Naďa Urbánková oslavila jubilejní 80. narozeniny. Podívejte se na video (2/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.