Wagnerovci můžou ovládnout důležité území v Polsku, řekl Putinův poslanec

Tzv. suvalský koridor je jedním ze strategicky nejvýznamnějších míst v Evropě. Jde o zhruba stokilometrovou linii na hranicích Polska a Litvy, vesměs řídce osídlenou zemědělskou oblast. Na jedné straně umožňuje spojení mezi oběma státy, které jsou v Schengenském prostoru a také přesun vojenské techniky NATO z Polska do Pobaltí, na druhou stranu Rusku brání v tom, aby dělalo to samé mezi kaliningradskou exklávou a Běloruskem.

Podle generála ve výslužbě a poslance ruské vládní strany Jednotné Rusko a šéfa Výboru pro obranu Státní dumy Andreje Kartapolova je tento koridor jedním z důvodů, proč jsou v Bělorusku wagnerovci.

"Je jasné, že Wagnerova skupina šla do Běloruska trénovat běloruské ozbrojené síly. Ve skutečnosti ale nejen kvůli tomu. Zdaleka to není jediný důvod. Je tu suvalský koridor. Pokud by se něco stalo, tak suvalský koridor budeme hodně potřebovat," uvedl Andrej Kartapolov v propagandistické talk show známého moderátora Vladimira Solovjova na stanici Rossija-1. Úryvek zveřejnil na twitteru účet TheKremlinYap, který se zabývá monitoringem ruské propagandy.

Následovala debata s moderátorem o tom, že wagnerovci přeci odevzdali svoje vybavení, podle Kartapolova ale mohou snadno získat nové.

"Ale o tom to není, já mluvím o tom, že útoční síla je připravena získat tento malý koridor během několika hodin. Zase jsme před nimi. Občas říkáme: 'Oni dělají tohle a tamto a my neděláme nic'. Kolegové, my děláme všechno. Děláme to bez toho, abychom to vytrubovali do médií a říkali, jak se budeme chovat jako drsňáci, jako to dělají oni. My to děláme tiše, v klidu, důkladně a jemně," bil se v prsa Putinův poslanec v televizní show.

[chooze:article;value:513372]

​Polsko už na přítomnost Wagnerovců na území svého souseda reagovalo. Ministr obrany Mariusz Blaszczak 8. června na twitteru oznámil, že na východ Polska se přesune více než tisícovka vojáků s 200 kusy techniky z 12. a 17. mechanizované brigády. "Je to demonstrace naší připravenosti odpovědět na pokusy destabilizovat situaci blízko hranic naší země," dodal ministr.

Polsko zpřísňuje ochranu hranic s Běloruskem, více v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.