Wagnerovci se už neštítí ničeho. Nové rekruty loví i na středních školách

Žoldnéřská společnost Wagnerova skupina, která bojuje ve válce na Ukrajině na straně Ruska, proslula svou praktikou verbování ve věznicích. Jenže v tvrdých bojích okolo Bachmutu mají wagnerovci obrovské ztráty. Podle portálu Ukrinform je zhruba polovina naverbovaných a nasazených rekrutů Wagnerovy skupiny už po smrti.

Vysoká úmrtnost je jedním z důvodů, proč proud zájemců o vojenskou službu z věznic postupně vysychá. Pokud chtějí wagnerovci udržet svoji válečnou mašinérii, potřebují nové muže. Před časem zkoušeli nabírat nové vojáky ve sportovních klubech, nyní však zacházejí ještě dál.

[chooze:article;value:493339]

Nová rekrutovací centra, kde se mohou zájemci o službu v žoldácké skupině přihlásit, otevírají wagnerovci ve 42 městech po celém Rusku. Část z nich je přitom na místech, kde by člověk žoldnéře neviděl rád. Několik center otevřeli přímo na středních školách.

Podle portálu Taiga.info jde celkem o šest škol a školních sportovních klubů, které se nachází převážně na Sibiři. Například v Omsku wagnerovci rekrutují přímo ve školní tělocvičně, kde mají zájemci navíc šanci ukázat, co umí.

V Irkutsku si zase wagnerovci za své sídlo zvolili sportovní klub Profi, který se nachází v útrobách Státní školy pro olympijské sportovce. Toto náborové centrum má navíc mít přímou podporu bývalého ministra sportu v Irkutské oblasti Ilji Reznika.

Na začátku března se navíc objevila videa, na kterých žákům druhého ročníku střední školy v Moskvě přednáší člen žoldácké skupiny. Podle TSN líčil muž v masce studentům výhody vojenského života. Nechyběl ani "formulář mladého bojovníka", tedy fingovaná přihláška k wagnerovcům.

[chooze:article;value:494541]

Wagnerova skupina se netají svými snahami o rozšíření svých řad novými rekruty. Už dříve otevírala náborová centra ve sportovních klubech. Obyvatelé ruských měst si také museli zvyknout na billboardy, plakáty, a dokonce reklamní bannery na městských autobusech, které lákají na žoldnéřskou službu.

Zajímavé je však to, že Wagnerova skupina je v Rusku ilegální organizací. Rusko totiž zakazuje zakládání a provozování žoldáckých organizací a soukromých armád zákonem. Několik politiků se údajně pokusilo tento zákon zvrátit, avšak neúspěšně. Jeho zrušení by totiž bylo neústavní. I přesto však wagnerovci v Rusku bez větších problémů působí.

Ministr obrany Šojgu překvapil ruské vojáky. Přijel na frontu na inspekci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.