Z evropské zoo utekla skupina šimpanzů. Jejich osud vyvolal zuřivou reakci lidí

Incident se odehrál ve středu v zoologické zahradě Furuviksparken na východě Švédska. Za zatím nezjištěných okolností z pavilonu uprchlo pět ze sedmi šimpanzů, kteří se volně pohybovali po areálu. Zaměstnanci okamžitě zalarmovali policii a záchranářské složky, osud zvířat ale byl v tu chvíli již zpečetěn.

"Hlavní důraz byl kladen na to, aby nebylo ublíženo lidem. Takže jediným východiskem bylo bohužel utracení těchto šimpanzů," řekla švédské televizi SVT mluvčí zoo Annika Troseliusová. Zahrada podle ní na místo povolala vlastní střelce, kteří dostali rozkaz zvířata zabít. Jednomu šimpanzovi se podařilo bez úhony vrátit zpět do pavilonu, další tři ale byli zastřeleni a jeden zraněn. I tento jedinec se po zásahu sám vrátil.

[chooze:article;value:404105]

​Na facebooku zoo vysvětlila, že šimpanzi jsou velmi nebezpečná zvířata kvůli jejich síle, rychlosti a nebojácnosti. Situace tak podle ní mohla rychle přerůst v nebezpečnou pro lidské životy. "Bezpečnost lidí je pro nás vždy na prvním místě," uvedla zahrada.

"Mnozí z vás se nás ptají, proč jsme nepoužili anestetika. Uspání ale nepřichází v úvahu, pokud se šimpanz odváží opustit svůj výběh a ohrožuje tak bezpečnost lidí. Chcete-li střílet uspávacími střelami, musíte být velmi blízko zvířete. To by vzhledem k tomu, že účinek může nastoupit až po deseti minutách, představovalo velké nebezpečí. Proto když se v areálu volně pohybuje šimpanz, je bohužel nutné ho zastřelit," objasnila zoo.

[chooze:article;value:474480]

​Rozzlobenou veřejnost tím ale neobměkčila. Na sociálních sítích se zvedla vlna nenávisti, mnozí lidé volají po uzavření všech zoologických zahrad ve Švédsku. "Bojkotujte všechny zoologické zahrady," napsal na instagramu Furuviksparkenu jeden z komentujících. Podobných komentářů se tam objevily stovky.

"Chápu, že jsou lidé naštvaní. My jsme také. Něco takového by se nemělo stávat, nemělo by se to dopustit. Zjistíme, proč se to stalo," sdělila SVT Troseliusová. Nejen zahrada se teď bude zabývat okolnostmi útěku šimpanzů. Případ vyšetřuje i policie pro podezření z porušení zákona na ochranu zvířat.

Minulý měsíc z výběhu v australské zoo utekli lvi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.