Z moře v Chorvatsku vylovili nezvyklého živočicha. Na Jadranu by tento plž žít neměl

Na podivného plže s černými kroužky na těle upozornila ve čtvrtek přírodovědecká fakulta v Pule na svém facebooku. Živočicha si všimli o den dříve v hloubce šesti metrů v zálivu Portič na jižním cípu Istrijského poloostrova.

Podle fakulty se jedná o exemplář druhu Aplysia dactylomela, který ale typicky žije v tropických mořích a v této oblasti nemá co dělat. Zaměstnanci fakulty se domnívají, že do severního Jadranu se rozšířil kvůli oteplování moře.

Zatím se neví, o jaký druh přesně jde – to určí až genetická analýza.

Jadranské pobřeží se v posledních desetiletích otepluje a přes Suezský průplav a Gibraltar připlouvají druhy, které preferují teplejší moře. Pro původní druhy to může být problém, jelikož invazní druhy je mohou úspěšně decimovat.

"Je to globální problém. Moře je čím dál teplejší. Můžeme očekávat změny v ekosystému nejen u ryb, ale i u druhů planktonu, který může mít vliv na sardinky. Jadran není to, co byl před 30 lety, v blízké budoucnosti se změní," uvedl podle deníku Dnevnik Nenad Antolovič z Institutu pro moře a pobřeží v Dubrovníku.  

Záliv Portič:

Nové druhy hmyzu se kvůli oteplování dostávají i do Česka. Některé jsou nebezpečné. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku července:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.