Z novinářky spisovatelkou. Trnitá cesta k úspěchu spisovatelky Michaely Klevisové

Kvalitní detektivní příběhy už dávno nejsou předností pouze severských autorů. Příkladem je i královna české detektivky, spisovatelka Michaela Klevisová. Ta má na svém kontě už devět knih s kriminálním podtextem.

Původním povoláním je Michaela novinářka. Po několika letech v médiích si ale uvědomila, že by chtěla na papír přenášet i trochu jiné příběhy. "Po zhruba čtyřech letech mi došlo, že mi trošku vadí, že musím psát jen to, co dostanu za úkol. Najednou jsem se cítila trochu vyhořelá a zjistila jsem, že bych se ráda posunula někam jinam," popsala Michaela své spisovatelské začátky. Než se ale odhodlala napsat svoji knižní prvotinu, tak uteklo dalších několik let. Od napsání první stránky do vydání rukopisu to trvalo celkem tři a půl roku.

[chooze:article;value:499860]

​Jako vášnivá čtenářka vždy ráda četla právě detektivní romány. A tak pro ni bylo naprosto automatické, že pokud se pustí do psaní, napíše právě detektivku. Hned za první román s detektivní zápletkou s názvem Kroky vraha obdržela v roce 2008 cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku.

Hlavním hrdinou jejích detektivek je kriminalista Josef Bergman. "Chtěla jsem úplně od začátku stvořit naprosto jiného detektiva, než jaké jsme znala z knih, které jsme četla. Chtěla jsem tam mít někoho vyrovnaného, klidného. Člověka, který když přijde na scénu, tak na nás dýchne taková jistota," popsala spisovatelka hlavního hrdinu většiny svých knih.

[chooze:article;value:517058]

​V pořadu Čtenáři vám přiblížíme nejen současné české spisovatele. Ukážeme vám také například, jak si správně vytřídit knihovnu a udělat si v ní místo na nové kousky. Třeba na knižní novinky, které vám v rámci pořadu představíme. Mimo to se v prvním díle můžete dozvědět, jak trnitou cestu ke čtení měl zpěvák Marek Ztracený. Nový pořad Čtenáři bude na TN Live vycházet vždy jednou za čtrnáct dní. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.