Z postele nespěchejte. Vědci zkoumali odkládání budíku, výsledek je ohromující

Asi málokoho by napadlo, že odložit ráno několikrát budík a polehávat dál v posteli může mít pozitivní vliv. Takto překvapivý závěr přinesla studie pod vedením psycholožky a odbornice na spánek ze Stockholmské univerzity Tiny Sundelinové, která byla tento týden publikovaná v odborném časopise Journal of Sleep Research. 

I ona se dlouho setkávala s názory, že podřimování a odkládání budíku má negativní účinky. Když se tímto tématem začala hlouběji zabývat, zjistila, že neexistují žádné údaje, které by tyto názory potvrzovaly. "Nenašla jsem jedinou studii," vysvětlila pro vědecko-technologický web Gizmodo

[chooze:article;value:495536]

​Se svým týmem tak na toto téma provedla hned dva výzkumy. Při prvním z nich zkoumali spánkové návyky více než 1 700 respondentů a zjistili, že odkládání budíku je doménou spíše mladších lidí, kteří častěji patřili mezi noční sovy. "Nejčastějším důvodem ranního podřimování je příliš velká únava na to, aby se dokázali ihned probudit," řekla Sundelinová. 

Při druhém výzkumu pak vědci zkoumali už jenom lidi, kteří mají ve zvyku odkládat budík a podřimovat. Tři desítky z nich podrobili pečlivému testování ve spánkové laboratoři, kdy jim jednu noc dovolili podřimovat, další ale museli vstát ihned po zazvonění budíku. Ráno a dopoledne pak absolvovali jednoduché kognitivní testy. 

Dosahovali lepších výsledků

Zjistili, že vstát ihned pro zkoumané lidi nemělo žádný významný pozitivní efekt. Naopak pokud měli možnost budík odložit a ještě si zdřímnout, vedli si v několika kognitivních testech dokonce lépe. Je to proto, že je budík vytrhl z hlubokého spánku, po kterém následovala tzv. spánková setrvačnost, kdy je člověk ospalý a zmatený. Zdřímnutí jim umožnilo být při pozdějších testech bdělejší. 

[chooze:article;value:524248]

​Pokud patříte mezi lidi, kteří bez problémů vstávají hned po prvním budíku a nepotřebují dřímat, Sundelinová nedoporučuje měnit své návyky. "Ale pro ty, kterým podřimování pomáhá, není důvod přestat," radí. 

Pozor ovšem, abyste to s podřimováním nepřeháněli. Studie totiž ukázala, že 30minutové odložení budíku mělo na kognitivní dovednosti pozitivní vliv, po 40 minutách ale tyto výhody zmizely. 

Výzkumu spánku se Tina Sundelinová věnuje už mnoho let a během své vědecké praxe dospěla k zajímavým zjištěním. V článku, který před dvěma lety sepsala s psychologem Johnem Axelssonem pro web The Conversation, například vysvětluje prospěšnost odpoledních "šlofíků".

Krátký spánek je podle ní skvělý pro zvýšení energie, a doporučuje tak v případě únavy se na deset až třicet minut prospat. Abyste se necítili ještě více ospalí a zároveň zvýšili svou bdělost, radí si dokonce před tímto krátkým spánkem dát kávu. 

V Česku přibývá lidí s poruchami spánků, není je ale kde léčit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.