Za ceny potravin mohou dvě věci, tvrdí Výborný. Drahé energie jsou prý výmluvy

Ministr Výborný svůj původní výrok o vysokém počtu prodejen u nás poupravil. Podle něj jsou problémem hlavně nízká konkurence a vysoké marže obchodníků. Opozice vládě vyčítá zejména vysoké ceny energií.

Koncem listopadu uvedl, že Česko má třikrát více prodejen na obyvatele než Německo. Teď prý má ministr Výborný přesnější informace. "Z upřesněných výpočtů vyplývá, že jich je zhruba dvakrát tolik na obyvatele, než máme v České republice, ale vlastně to není důležité. Podstatné je to, proč v České republice nefunguje konkurence, tak jak funguje v Německu. Svaz obchodu tady pouze odvádí pozornost od merita věci," řekl.

Opozice souhlasí se zástupci zemědělských a obchodních svazů v tom, že ceny potravin ovlivňují především drahé vstupy, jako jsou například zdražující energie – vláda by tak podle nich měla českým firmám pomoci.

[chooze:article;value:532356]

​"Jestliže máme meziročně nejvyšší energetickou inflaci ze všech zemí OECD, pak je jasné, že se to projeví v cenách prvovýrobců, pochopitelně i těch, co jsou mezi nimi, to znamená potravinářů a tak dále. Není možné navyšovat takovýmto způsobem regulovanou složku energií," reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

I přesto, že vláda už přislíbila určitou formu pomoci firmám z energeticky nejvíce náročných odvětví, považuje ministr Výborný odvolávání se na drahé energie pouze za výmluvy, proč zdražovat.

"Dnes zemědělci mají ceny výrazně nižší na výkupu, než měli před rokem, čili se pouze hledá alibi, když zemědělci mají nízké výkupní ceny, proč přesto zdražovat, a myslím, že to opět je na úrovni těch velkých podniků potravinářských, které tady oligopolně ovládají část potravinářského trhu. Ale je to také samozřejmě na těch řetězcích, které tady pouze hledají, jak odůvodnit to, že budou lidem zdražovat – podle mě je to nedůvodné," řekl Výborný.

[chooze:article;value:532231]

​"Vláda bude muset dávat na ten systém pozor, začít jednat s řetězci, začít se dostávat do útrob těch dotačních byznysů a čelit tomu, protože pokud tomu nebude čelit, pokud nebude mít vláda ostré lokty, tak se nikdy nic nestane," uvedl místopředseda SPD Radim Fiala.

"Nižší energie znamená nižší náklady, stejně tak když snižujeme sazbu DPH na potraviny z 15 procent na 12, tak by někdo předpokládal, že cena potravin klesne. Otázka je, pokud bychom snížili cenu energií tím, že ji budeme dotovat, jestli by skutečně cena potravin klesla," řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Už v úterý chce ministr Výborný o cenách potravin mluvit s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Mlsnou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.